Select your Top Menu from wp menus

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018, votată în prima lectură

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, pentru tutun și alcool. Aceste și alte modificări se regăsesc în politica fiscală și vamală pentru anul viitor, votată în prima lectură astăzi, 2 noiembrie, de către Parlament, transmite IPN.

De la 1 ianuarie 2018, posesorii de automobile mai scumpe de 1,5 milioane de lei vor plăti impozit pe avere. În prezent impozit pe avere se plătește doar pentru locuințele scumpe, mai mari de 120 de metri pătrați.

Accizele la țigările cu filtru vor fi majorate cu 50 de lei pentru o mie de bucăți, iar la cele fără filtru – vor crește de trei ori.

Din 2018, sunt anulate facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele care activează în regim duty-free. Măsura va fi aplicată începând cu 1 iulie. În acest context, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că magazinele în regim duty-free de la intrarea în țară vor fi închise, pentru că în lipsa unui mecanism de control al produselor procurate, majoritatea mărfurilor din aceste lanțuri de magazine ajung să fie comercializate sub formă de contrabandă prin intermediul site-urilor de anunțuri. Astfel, își vor continua activitatea doar magazinele duty-free vor activa de la punctele de ieșire din Republica Moldova. Cele de la intrarea în țară își vor încheia activitatea imediat cum le va expira valabilitatea licenței.

Noutatea pentru producătorii de lapte este că vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cât privește persoanele fizice, fiecare va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11280 lei pe an, comparativ cu 10620 – în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreținută se va majora de la 2340 de lei la 2520 lei anual. Scutirea personală specială (pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acțiunilor de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan) va constitui 16800 lei anual față de 15840 lei în anul curent.

Și în 2018 se mențin două cote pentru impozitul pe venit. Cota de impozitare de 7% va fi aplicată pentru venituri de până la 33 de mii de lei, față de 31140 de lei în 2017. Pentru sumele mai mari se va aplica cota de 18%


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/politica-fiscala-si-vamala-pentru-anul-2018-votata-in-prima-lectura/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19