Select your Top Menu from wp menus

Politica fiscală și vamală pentru 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse

Documentul de politici fiscale și vamale pentru perioada 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse pentru companiile care se află în insolvabilitate. Potrivit ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, prin introducerea principiului taxării inverse se va evita prejudicierea bugetului de stat. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru organizată de Ministerul Finanțelor cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat, Băncii Naționale a Moldovei, mediului de afaceri, instituțiilor bancare și patronatelor, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al MF se menționează că suma Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) achitată pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate va fi transferată în mod prioritar bugetului.

„Este o practică internațională. Noi propunem introducerea principiului de taxare inversă pentru companiile care se află în insolvabilitate sau în contextul comercializării gajului. Având în vedere incapacitatea de plată a vânzătorului, de multe ori suma TVA aferentă bunului vândut nu se achită la buget și are loc deducerea sumei TVA care în realitate nu ajunge la buget”, a declarat ministrul.

Potrivit principiului taxării inverse, în cazul vânzării bunului de către agentul economic insolvabil (vânzător) unui alt agent economic (cumpărător), acesta din urmă calculează și achită suma TVA la buget, având ulterior dreptul la deducere.

Ministerul Finanțelor a lansat o serie de consultări privind documentul de politici fiscale și vamale pentru următoarea perioadă. Până în prezent, conducerea Ministerului a discutat la acest subiect cu asociațiile de business, reprezentanții autorităților publice locale și centrale, patronatele și sindicatele.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/politica-fiscala-si-vamala-pentru-2020-2022-prevede-introducerea-principiului-taxarii-inverse/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19