Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii informează utilizatorii programelor software despre iniţierea monitorizării activităţii acestora şi intensificarea verificărilor în vederea depistării încălcărilor de acest gen.
Utilizarea programelor soft în Republica Moldova este determinată în proporţie de 85% de dorinţa utilizatorilor de a ignora prevederile legislaţiei cu privire la protecţia drepturilor de autor şi conexe, manifestată prin folosirea programelor nelicenţiate.
Respectarea drepturilor de autor este obligaţia tuturor cetăţenilor. Încălcarea dovedită a acestei obligaţii urmează a fi sancţionată în limitele legislaţiei.
De menţionat că, în corespundere cu prevederile tratatului Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale privind dreptul de autor, programele software sunt protejate ca şi operele literare, în sensul art. 2 din Convenţia de la Berna. Protecţia prevăzută se aplică programelor software indiferent de modul sau forma de exprimare. Orice valorificare ilegală a operelor urmează a fi supusă sechestrării în orice stat, pe teritoriul căruia opera se bucura de protecţia legală. Sechestrarea urmează a fi făcută în conformitate cu legislaţia internă a fiecărui stat.
Astfel, din punctul de vedere al situaţiei deplorabile pe ţară, fiind observată o tendinţă de ignorare a prevederilor legislaţiei cu privire la respectarea drepturilor de autor în domeniul specificat (utilizarea programelor software nelicenţiate, piratate şi fără acte de provenienţă) CCCI al INI al IGP atenţionează şi preîntîmpină despre răspunderea care urmează să survină.