Categories: PoliticȘtiri

Poliţia nu şi-a dat interesul să-l reţină pe fostul ministru de interne Gheorghe Papuc

Poliţia nu şi-a dat interesul să-l reţină pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, condamnat cu două săptămâni în urmă la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz de serviciu. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Directorul Asociaţiei „Promo-lex”, Ion Manole, susţine că acest caz a sporit neîncrederea cetăţenilor în organele de drept. „Este o decizie istorico-confuză, mai degrabă e un scenariu. Victimele din 7 aprilie 2009 au aşteptat timp de 6 ani ca cineva să răspundă pentru ceea ce li s-a întâmplat. Şi, în sfârşit, când cineva este condamnat real, hotărârea instanţei nu se execută. Este o decizie ruşinoasă, un mesaj negativ adresat societăţii. Zilnic suntem informaţi că poliţişti au fost agresaţi verbal sau fizic de cetăţeni. Oamenii nu au încredere în instituţiile statului, iar angajaţii acestor instituţii nu se bucură de respect din partea cetăţenilor”, a spus Manole.

Vladimir Kovali, fost vicecomisar al municipiului Chişinău, este de părerea că poliţia nu şi-a prea dat interesul să-l caute. „ Este imposibil ca în acest timp, într-o ţară mică, să nu fie localizat un om pe care îl cunoaşte la faţă fiecare al doilea cetăţean”, a opinat fostul poliţist.

Şi membrul Consiliului superior al Magistraturii, Teodor Cârnaţ, consideră că poliţia nu l-a căutat cum trebuie pe fostul general. „Să nu uităm că Papuc a fost ministru de interne, iar în sistemul poliţienesc au rămas să lucreze încă mulţi foşti subalterni de ai lui, pe care Papuc i-a avansat în grad, i-a promovat în carieră sau le-a făcut alte favoruri”, a declarat Cârnaţ.

Într-o intervenţie telefonică, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, a declarat că decizia de condamnare a lui Papuc a fost luată după ora 16.00 şi era târziu ca să se facă demersuri în aceiaşi zi privind arestarea fostului general. „Când ne-am retras la deliberare, nu ştiam ce decizie vom lua. Aşa că nu am putut să chemăm poliţia. Ar fi fost altă situaţia dacă ar fi existat poliţia judecătorească. Dar nu există o astfel de structură. Iar cazuri similare se întâmplă frecvent. Chiar săptămâna trecută două persoane, care erau judecate în stare de libertate, au dispărut după ce Curtea de Apel i-a condamnat la câte 9 ani de detenţie”, a spus Pleşca.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago