Select your Top Menu from wp menus

Poliția a destructurat o grupare ce coordonează şi dirijează mai multe scheme frauduloase

Angajații Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală au documentat timp de cinci luni ale anului curent, activitatea unei grupări ce dirijează mai multe scheme frauduloase.

În urma investigațiilor efectuate de către forțele de ordine s-a stabilit că din grupare fac parte mai multe persoane, dintre care și foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, pe parcursul anilor 2012-2015 membrii grupului au dirijat activitatea infracțională a 18 întreprinderi, majoritatea avînd ca gen de activitate transportul de pasageri în regim de taxi. La moment, activează numai 5 întreprinderi în domeniul transportului de pasageri în regim de taxi.

Totodată, membrii grupului criminal figurează în cadrul acestor întreprinderi în calitate de foști sau actuali fondatori, angajați, administratori sau conducători.

De asemenea, în calitate de actuali fondatori și conducători ai acestor întreprinderi, figurează persoane ce au domiciliul și viza de reședință în regiunea transnistreană, și anume în orașul Bender. Aceste persoane făcînd parte din categoria păturilor social vulnerabile, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu au fost angajați oficial în cîmpul muncii.

Unul din motivele de bază pentru înregistrarea întreprinderii după aceste persoane, ar fi incapacitatea stabilirii locului aflării și citării legale a acestora iar în cazul parvenirii verificărilor activității infracționale a întreprinderilor vizate și nemijlocit a conducătorilor sau fondatorilor acestora.

În cadrul întreprinderilor au fost angajați neoficial la muncă, persoane fizice, ce activau în cadrul întreprinderilor cu automobilele personale, prestînd aceleași servicii de transportare a pasagerilor în regim de taxi. Sumele de bani erau predate de către șoferi la finele zilei de lucru persoanelor responsabile din cadrul întreprinderilor, astfel, banii nu erau reflectați în evidențele contabile a acestora.

Totodată, șoferii automobilelor de taxi nu eliberau bonurile de casă conform serviciilor acordate, iar registrele mașinii de control și casă nu erau completate zilnic, așa cum este prevăzut de către legislația Republicii Moldova, avînd posibilitatea de a se eschiva de la plata impozitelor.

Veniturile ilegale obținute sunt folosite de către factorii de decizie ce administrează schema infracțională în procurarea imobilelor atît pe teritoriul Republicii Moldova cît și peste hotarele acesteia.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 244 alin 2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ”Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor” se pedepsesc cu amendă în mărime de la 60 000 la 100 000 de mii de lei sau cu închisoare de pînă la 6 ani.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/politia-a-destructurat-o-grupare-ce-coordoneaza-si-dirijeaza-mai-multe-scheme-frauduloase/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19