Guvernarea, prin organizarea acțiunilor de comemorare a 25 de ani de la începutul luptei pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, încearcă să mușamalizeze propria ignoranță în raport cu problema integrității teritoriale, dar și cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului. O declarație în acest sens este semnată de către liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar și de expertul în problematică transnistreană Oazu Nantoi. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceștia au spus că și mai grav este faptul că diferendul transnistrean a devenit „un business murdar comun al celor de Chișinău și Tiraspol”.
„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cauza principală de nesoluționare a conflictului transnistrean este corupția, iresponsabilitatea și incompetența clasei politice din Republica Moldova, care nu este capabilă și nu dorește să ajungă la un consens asupra principiilor de bază care urmează să stea la temelia statului moldovenesc și nu este în stare să exprime o voință comună de rezistență la tentativele guvernanților de la Moscova de a menține regimul separatist din stânga Nistrului”, a citat Oazu Nantoi din declarația comună.
Semnatarii afirmă că actuala guvernare tratează cu dispreț și cinism cetățenii de malul drept al Nistrului și cu încă mai multă fățărnicie mimează preocuparea față de soarta și drepturile oamenilor de bună credință din stânga Nistrului. În opinia semnatarilor, în spatele formulelor cețoase de tipul: „statutul juridic special, garantat cu certitudine” pentru regiunea de est a Republicii Moldova, asupra cărora insistă diplomația Federației Ruse și care sunt preluate de guvernanții de la Chișinău, se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune și crearea, în locul Republicii Moldova, a unui pseudo-stat nefuncțional și „transnistrizat”.
„Astăzi putem afirma cu certitudine că în 25 de ani conflictul de la Nistru s-a transformat într-o sursă de venit pentru grupurile de interese atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng, iar de la aceasta au de suferit doar cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului. În toți acești ani, toate principiile statului de drept au fost și continuă să fie violate”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.
Președintele PPDA, Andrei Năstase, a menționat că până în prezenta participanții la Războiul sângeros de la Nistru nu au încă un statut potrivit, iar legea care le reglementează anumite drepturi a fost ciopârțită de-a lungul timpului și necesită o nouă abordare.
Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a declarat că, în contextul „tandemului Plahotniuc – Dodon”, care se află astăzi la guvernare, conflictul transnistrean nu doar că nu are sorți de a fi soluționat, dar și se creează zone noi de tensiune, prin agitația care se face în rândul populației.
Semnatarii consideră că guvernarea în mod imperativ trebuie să ceară și să asigure condițiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, guvernarea trebuie să elaboreze și să aplice politice justificate de asigurare a drepturilor sociale pentru participanții la restabilirea regimului constituțional, pentru persoanele intern deplasate și victimele agresiunii separatiste împotriva Republicii Moldova. O altă solicitare către autorități este să promoveze interesele cetățenilor Republicii Moldova în procesul de identificare a soluției de reglementare a conflictului transnistrean.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…