Select your Top Menu from wp menus

PLDM își exprimă îngrijorarea vizavi de situația creată la nivelul administrației locale

Partidul Liberal Democrat din Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată la nivelul administrației publice locale și cere Parlamentului European și Consiliului Europei să delege neîntârziat un grup de monitorizare pentru a evalua starea democrației la nivel local. Reprezentanții formațiunii politice susțin că partidul de guvernământ, Partidul Democrat, prin intermediul acțiunilor de șantaj, prin presiuni politice, juridice sau polițienești, au acaparat puterea locală, iar acest fapt denotă un grad redus al democrației, asupra căreia s-a muncit mulți ani la rând, spun liberal-democrații.

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a declarat joi, 25 ianuarie, la o conferință de presă la IPN, că în Republica Moldova are loc distrugerea administrației publice locale. Din cele 287 de mandate de primar pe care le-a obținut PLDM după alegerile generale locale din 2015, doar 60 de primării mai sunt astăzi conduse de liberal-democrați. Ceilalți au fost racolați prin diferite metode ilegale de către PDM. Liderul PLDM spune că are loc uzurparea puterii locale, furtul voturilor alegătorilor şi pregătirea către viitoarele alegeri care să asigure o poziție favorabilă pentru PDM. Viorel Cibotaru a mai spus că resursele financiare alocate de la centru către autoritățile locale sunt distribuite exclusiv pe criterii politice, numeroase localități rămân în afara proiectele de dezvoltare.

Vicepreședintele PLDM, deputatul Tudor Deliu, a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în localitățile din țară este de nedescris. Se încalcă grav principiul autonomiei locale și cel al descentralizării. În ultima perioadă, autoritățile locale au devenit foarte dependente de guvernare. PDM controlează majoritatea localităților din ţară.

Potrivit primarului orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, se vehiculează faptul că PDM ar avea suficienți reprezentanți ai autorităților publice locale pentru a forma o asociație și că nu ar mai avea nevoie de Congresul Autorităților Publice Locale. Totodată, se vorbește despre reducerea numărului de primării, vor fi păstrate doar cele conduse de oameni loiali PDM-ului.

Ion Terguţă, membru al Biroului Politic PLDM, s-a referit la alegerile locale noi, desfășurate în luna noiembrie 2017 în zece localități. Până la alegeri, șase localități au avut primari liberal-democrați, care au fost forțați prin diferite metode să-și depună mandatul. Toți cei zece noi primari aleși sunt ai PDM. Alți doritori au fost restricționați prin diferite metode să-și înainteze candidatura. „La nivel local Republica Moldova devine captivă, la fel ca şi la nivel central. Republica Moldova se transformă într-un stat capturat”, a declarat Ion Terguţă.

După alegerile locale  generale din iunie 2017, PLDM a obținut la nivel național 287 de mandate de primar, 259 de mandate în consiliile raionale și municipale și 2765 de mandate în consiliile orășenești și sătești


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pldm-isi-exprima-ingrijorarea-vizavi-de-situatia-creata-la-nivelul-administratiei-locale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19