Categories: EconomicPoliticȘtiri

PLDM: Guvernarea are o abordare discriminatorie față de orașele care nu sunt municipii

Reprezentanții Partidului Liberal Democrat își exprimă indignarea față de faptul că orașele-municipii vor beneficia de 35% din impozitul pe venit al persoanelor fizice odată cu aprobarea politicii bugetar-fiscale și modificarea Legii finanțelor publice, în timp ce pentru orașele care nu sunt municipii cota rămâne neschimbată – 20%. Potrivit PLDM, această abordare din partea guvernului și a majorității parlamentare este una discriminatorie, transmite IPN.

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap a declarat într-o conferință de presă că Legea cu privirea la descentralizarea administrativă stabilește clar principiile descentralizării și stipulează oportunități și condiții egale pentru autoritățile publice locale. În același context se menționează principiul responsabilităților autorităților publice locale, care trebuie să asigure implementarea serviciilor publice la nivelul standardelor aprobate prin lege.

Parlamentarul a dat exemplul orașului Căușeni, cu o populație de peste 15 mii de locuitori, care va beneficia de doar 20% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Pe când orașul-municipiu Hâncești, cu o populație de peste 12 mii, va păstra 35%. „Va putea primarul de Căușeni să acorde aceleași servicii, aceleași standarde de calitate ca și cel din Hâncești? La sigur, nu. Este o abordare discriminatorie”, a notat deputatul.

Iurie Țap a menționat că guvernarea a mers pe calea facilitării primarilor Partidului Democrat. Această modificare vine să faciliteze în următoarele alegeri parlamentare viitorii candidații PDM din aceste circumscripții. „Pe de o parte, aceasta va afecta grav dezvoltarea colectivităților locale respective, pe de altă parte, va fi un instrument de fraudare indirectă a alegerilor, ceea ce afectează în principiu democrația în Republica Moldova”, a mai spus Iurie Țap.

În Republica Moldova au statut de municipii orașele: Chișinău, Bălți, Comrat, Bender și Tiraspol, iar din noiembrie 2016 – Cahul, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Strășeni și Ceadîr-Lunga.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

5 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

5 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

7 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

3 săptămâni ago