Select your Top Menu from wp menus

Plantele vorbesc, spun specialiştii. Dar oare ce îşi spun?

Să nu te temi atunci când îţi vei da seama că muşcata din balconul tău discută cu begoniile din balconul vecin. La fel ca oamenii, plantele au nevoie de încurajare pentru a se dezvolta, motiv pentru care comunică între ele, spun oamenii de ştiinţă.

Un studiu a demonstrat că plantele de ardei iute aflate în perioada de germinare cresc mai bine atunci când sunt aşezate lână un vecin „prietenos”, în cazul de faţă, un busuioc adult. În schimb, plasate lână un vecin „răutăcios”, precum feniculul, plantele nu au mai prosperat.

Uneori, spun oamenii de ştiinţă, plantele îşi dau seama lână e vecini stau chiar şi atunci când se află în stadiul de seminţe.

„Rezultatele noastre arată că plantele sunt capabile să influenţeze positiv dezvoltarea seminţelor printr-un mecanism necunoscut pentru moment. În acelaşi mod, vecinii răi, precum feniculul, împiedică germinarea seminţelor de ardei iute. Credem că răspuns la acest mister implică semnale acustice generate folosind oscilaţii nanomecanice din interiorul celulei care permit comunicarea rapidă între plantele din apropiere”, a declarat dr. Monica Gagliano, de la University of Western Australia.

Feniculul este un vecin rău deoarece concurează agresiv, eliberând substanţe chimice care încetinesc creşterea rivalilor. Busuiocul, pe de altă parte, produce substanţe chimice ajutătoare care susţin creşterea plantelor din jur prin descurajarea buruienilor şi a dăunătorilor.

Cercetări anterioare realizate de dr. Gagliano au demonstrat că şi în situaţiile în care sunt protejate împotriva atacului chimic al feniculului, seminţele de ardei iute ezită să germineze dacă se află în apropierea unui astfel de vecin.

În noul studiu, seminţele de ardei au fost plantate în vase izolate, în apropierea unei plante de busuioc care fie era lăsată să îşi împrăştie liber substanţele chimice, fie era ţinută într-o cutie cilindrică acoperită cu plastic negru care bloca toate semnalele chimice din aer şi toate lungimile de undă ale luminii. În acelaşi timp, alte seminţe erau plantate în jurul unui cilindru gol, formând grupul de control.

Rezultatele au arătat că în prezenţa busuiocului au crescut mai multe plante de ardei iute, chiar şi în cazurile în care planta de busuioc era acoperită. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au concluzionat că „prezenţa busuiocului încurajează rata de germinare a seminţelor de chilli, validând afirmaţiile multor grădinari care recunosc efectul benefic al busuiocului asupra plantei de ardei”.

„Interesant a fost faptul că efectele au rămas neschimbate chiar şi atunci când semnalele busuiocului au fost blocate, lucru care a indicat interacţiunile dintre cele două plante sunt mediate printr-o modalitate de semnalizare diferită faţă de cele studiate de noi. Cel mai important lucru a fost acela că nu s-a observat nicio diferenţă între germinarea seminţelor de chilli din apropierea busuiocului «liber» şi a celui acoperit, lucru care indică faptul că lumina, atingerea sau semnalele chimice, chioar dacă sunt importante, nu sunt şi necesare pentru ca seminţele de chilli să simtă planta de busuioc din apropiere”, au explicat cercetătorii.

sursa: descopera.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/plantele-vorbesc-spun-specialistii-dar-oare-ce-isi-spun/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19