Select your Top Menu from wp menus

Plahotniuc vrea sa devina presedinte! Cercuri de putere din Romania i-au asigurat linistea – Interviu

Presedintele R. Moldova a fost tradat, Vlad Plahotniuc vrea sa devina el insusi presedinte si pedepsirea oligarhului trebuie sa devina o prioritate nationala pentru Romania daca vrea sa ajute intr-adevar Moldova in aceasta criza profunda, afirma Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic, doctorand si cercetator la Graduate School of Social Research, Academia Poloneza de Stiinte.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Octavian Milewski ne-a spus ca anticipatele nu ar fi un dezastru pentru R.Moldova si a atras atentia ca si dupa investirea noului guvern, foarte probabila, situatia din R. Moldova ramane „atat de incordata incat numai un nebun nu o mai poate vedea”.

Octavian Milewski apreciaza ca „Romania trebuie sa ajute R. Moldova sa scape de flagelul Plahotniuc. Acesta este problema numarul unu, doi si trei a Moldovei. (…) Oligarhul moldovean, insa, este foarte bine conectat la anumite cercuri de influenta si putere din Romania, care pana in prezent i-au asigurat linistea”.

La ce am asistat in aceasta succesiune de premieri de la Chisinau? De ce s-a retras dl Paduraru, de ce l-a mai propus dl Timofti si nu a mers inca de joi seara pe noua propunere a majoritatii?

Exista doua interpretari. Fie a fost o gafa a presedintelui, fie a fost o schema bine gandita de Plahotniuc. In primul caz, presedintele l-a numit pe Paduraru in loc sa-l renumeasca pe Sturza, un candidat ne-santajabil. Nu stim de ce presedintele nu a insistat pe renumirea lui Sturza de la bun inceput.

Numindu-l pe Paduraru, insa, presedintele Timofti a devenit vulnerabil. Paduraru figureaza in cateva dosare, care au conexiuni apropiate cu Filat. Se presupune ca Plahotniuc l-ar fi santajat cu redeschiderea acestor dosare, fapt pentru care Paduraru a plecat de pe scena evenimentelor de la Chisinau la fel de rapid precum a ajuns acolo. In aceste conditii, Timofti nu mai avea de ales dupa ce i-au fost prezentate 55 de semnaturi in sustinerea lui Filip, omul de casa al lui Plahotniuc.

Cabinetul Filip are vreun motiv de emotie pentru votul de investitura?

Nu cred. Probabil in urmatoarea saptamana vom asista la investirea Cabinetului Filip, urmand a fi pregatit terenul pentru ca Plahotniuc sa devina presedinte. Presedintele Timofti nu mai are prea multe carti de jucat dupa nominalizarea lui Filip. Clasa politica moldoveneasca in mare parte nu vrea alegeri anticipate. Nici chiar Dodon nu le vrea, desi public declara ca nu are de ce se teme. In realitate, Dodon risca sa piarda teren in fata lui Usatii.

Este, asadar, o victorie a lui Plahotniuc, avand in vedere ca premierul desemnat este considerat omul lui. De ce l-a acceptat presedintele pe dl Filip daca tot promitea ca nici mort nu va da tara pe mana mafiotilor?

Nu stiu daca e o victorie a lui Plahotniuc, dar cu siguranta nu este o infrangere a sa. Oligarhul moldovean nu a putut fi nominalizat ca prim-ministru, ceea ce inseamna ca planurile sale au fost pe undeva zadarnicite. Insa cei 55 de deputati care il sustin, direct sau indirect, sunt rodul strategiei sale de preluare a tuturor puterilor in stat.

In aceste conditii, Plahotniuc se indreapta spre o victorie si se pare ca ii pot sta in cale doar cetatenii care protesteaza in strada. Este ultima reduta pe care va trebui sa o cucereasca.

In ce il priveste pe presedintele Timofti, acesta a fost tradat din interiorul propriei administratii, chiar de acelasi Paduraru care este seful cancelariei. In lupta pentru pozitia primului-ministru, marele perdant este cetateanul de rand.

Plahotniuc este tot o unealta a Moscovei, la fel ca Usatii si Dodon? Este un razboi geopolitic la Chisinau sau doar unul mafiot?

Cred ca simplificam atunci cand ii atribuim lui Plahotniuc calitatea de unealta a Moscovei. Pana la urma, Plahotniuc nu este omul nimanui sau poate ca este omul care stie sa balanseze intre toate taberele si sa le foloseasca pentru propriile interese. In tot cazul, Plahotniuc nu este pentru Moscova ce este Dodon sau Usatii de exemplu. Plutocratul moldovean are suficiente resurse pentru a juca autonom.

E altceva daca sustinem ca jocul sau serveste intereselor Moscovei. Se presupune ca in primavara lui 2015 acesta ar fi incercat o apropiere de administriatia de la Kremlin prin intermediul lui Atambaev, presedintele Kirghistanului, insa nu a fost primit.

Plahotniuc nu gandeste geopolitic. El este un parvenit prin metode criminale si oricine se lauda ca ii este prieten (vedeti cazul Victor Ponta, de exemplu) trebuie sa inteleaga ca se expune unui blam moral absolut.

Criza politica pare sa se fi incheiat. Dar tensiunile sociale? Ce viitor anticipati pentru R. Moldova in perioada urmatoare?

Inca nu se stie in ce masura s-a incheiat criza politica. A ramas sa vorbeasca strada. Sanse sunt putine ca Filip sa nu fie votat de Parlament totusi. Jocul, insa, nu se termina odata cu probabila investire a lui Filip. Investirea sa poate ca este legala, ea insa nu este legitima.

Toti stiu cine este in spatele lui Filip, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Criza economica si sociala va continua sa se accentueze.

In martie, mandatul de presedinte trebuie reinnoit. Inca nu se stie daca in doua luni Plahotniuc va reusi sa adune 61 de voturi in Parlament pentru alegerea presedintelui, posibil chiar a sa.

Plahotniuc este temut, nu si respectat. Puterea sa consta in scheme de santaj, coruptie, amenintari si alte forme de influenta criminala. A crede ca autoritatea sa se poate mentine la nesfarsit in asemenea conditii este o iluzie. Situatia in Moldova este atat de incordata, incat numai un nebun nu o mai poate vedea.

Teama cea mare pentru foarte multi a fost aceea de anticipate, care ar fi urmat sa-i aduca la putere pe rusi. A fost evitat raul cel mare?

Anticipatele nu ar fi un dezastru pentru Moldova. Sansele pro-rusilor sunt in mare cam aceleasi, ca si la precedentele alegeri. Din punct de vedere al vectorului est vs vest, electoratul moldovenesc este impartit in doua tabere relativ egale. Problema este cum sa asiguri participarea la vot a celor dezamagiti, majoritatea fiind din tabara pro-europenilor.

Chiar daca pro-rusii inving, acestia nu au cum sa evite cateva constante ale politicii moldovenesti: geografia, dependenta economica, financiara si conditionalitatea regimului juridic de asociere cuUniunea Europeana.

Mai intai de toate, Moldova are de ambele parti ale granitelor sale doua state pro-europene, pro-vestice si rusofobe. Data fiind starea precara in care se afla, o potentiala aflare la guvernare a pro-rusilor nu inseamna prea mult. Retorica populista este una, iar dependenta bugetara (cam 25-30%) de granturile UE, BERD, FMI, Banca Mondiala si Romania este realitatea pe care nu o poate eluda nimeni la Chisinau.

Ce sanse sa capteze au noile partide, Dreptate si Adevar (PDA) al lui Andrei Nastase si cel al dnei Sandu (PAS)?

PDA are mai multe sanse decat PAS-ul Maiei Sandu, a beneficiat de mai mult timp pentru promovare si actiuni concrete, in special protestele organizate incepand cu primavara lui 2015. PAS exista mai mult in vizorul votantilor tineri, foarte educati, utilizatori extensivi de Internet si retele de socializare.

PDA va avea (incluzand in analiza si miscarea cu acelasi nume care a lansat partidul) cel putin un an de la infiintare in momentul demararii campaniei electorale. Partidul Maiei Sandu este inca in stare embrionara, lansandu-se cu cateva saptamani in urma. In ce priveste finantarea, PDA beneficiaza de mai multe resurse, iar PAS nu cred ca se poate baza pe contributiile celor cateva mii de potentiali membri online si/sau tineri entuziasti, multi fiind si peste hotare.

Este foarte important ca ambele partide sa-si asigure finantare transparenta si decenta. Un partid cu pretentii de accedere in Parlament in Moldova are nevoie de aproximativ un milion de euro intr-un an electoral. Pentru un individ ca Plahotniuc o asemenea suma nu inseamna nimic, de aici si riscul ca acesta sa cumpere aproape orice si pe oricine, direct sau prin terti.

In contrapartida, ar fi esential ca personalitati ca Ion Sturza sa se implice activ in campania care urmeaza in Moldova. Ar fi acea gura de oxigen de care are nevoie un proiect ca cel al Maiei Sandu. Nu se stie daca Maia Sandu poate fi un jucator de echipa, dar cu siguranta sperantele electoratului moldovenesc pro-european se indreapta spre ea si grupul care a fondat PDA.

Cum exista putine sanse ca vreun partid parlamentar pretins pro-european sa mai acceada in urmatoarea legislatura, cele doua partide au sansa de a prelua o buna parte a electoratului PDLM, PL si chiar partial PD. O sansa infima de a accede la limita in urmatorul legislativ are doar PD, doar datorita resurselor financiare nelimitate si absorbirii comunistilor in randurile sale. Segmentul pro-european de centru si dreapta este in cautare de noi fete, care exista, dar care au nevoie de sustinere.

Cum s-a comportat Romania in aceasta criza si ce ar trebui sa faca ca sa ajute?

Romania trebuie sa ajute R. Moldova sa scape de flagelul Plahotniuc. Acesta este problema numarul unu, doi si trei a Moldovei. Chisinaul nu poate redeveni un partener de dialog politic si institutional cu nimeni pana nu se elibereaza de caracatita mafiotica a lui Plahotniuc.

Romania ar fi putut demult sa-i puna lui Plahotniuc mari probleme. ‘Puscariabilitatea’ sa este vizibila cu ochiul liber si de la mare distanta. Oligarhul moldovean, insa, este foarte bine conectat la anumite cercuri de influenta si putere din Romania, care pana in prezent i-au asigurat linistea.

In presa romaneasca au fost semnalate conexiunile lui Plahotniuc cu un anumit partid si lideri ai sai, care si ei au mari probleme cu justitia romaneasca. Impotriva lui Plahotniuc, a cercului sau apropiat si a companiilor sale trebuie impuse sanctiuni. Pedepsirea oligarhului trebuie sa devina o prioritate nationala pentru Romania daca vrea sa ajute intr-adevar Moldova in aceasta criza profunda. Sanctiunile trebuie sa fie de ordin economic si personal, ma refer la libertatea de miscare in si prin spatiul Romaniei.

Trebuie creat un grup de investigatie pentru a aduce cazul Plahotniuc pe agenda politica romanesca pe Moldova. Mai mult, dosarul Plahotniuc are profunde ramificatii internationale, iar Romania trebuie sa puna sub urmarire, in mod legal desigur, orice ilegalitate documentata international a oligarhului.

Asemenea evidente ar exista se pare in tari ca Marea Britanie, Italia si Austria. In egala masura, luni, sub-secretarul de stat Victoria Nuland se va afla la Bucuresti. Ei bine, cazul Plahotniuc trebuie pus pe masa si luate decizii comune in ce il priveste.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/plahotniuc-vrea-sa-devina-presedinte-cercuri-de-putere-din-romania-i-au-asigurat-linistea-interviu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19