Select your Top Menu from wp menus

PL sesizează Curtea Constituțională în legătură cu referendumul decretat de președinte

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal sesizează Curtea Constituțională în legătură cu decretul semnat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, privind organizarea unui referendum consultativ, pe patru subiecte, la 24 septembrie, transmite IPN.

În textul sesizării se spune că președintele trebuia să remită propunerea de organizare a referendumului către Parlament, care urma să se expună în termen de șase luni, iar referendumul nu putea fi organizat decât după 60 de zile de la adoptarea deciziei de către legislativ.

Potrivit liderului liberal, Mihai Ghimpu, un președinte limitat în atribuții nu poate să ceară dreptul de a dizolva Parlamentul sau să anunțe alegeri parlamentare anticipate, deoarece actul guvernării şi-l asumă Parlamentul. „Pentru ce să dizolve Parlamentul, doar pentru faptul că majoritatea parlamentară are alte viziuni şi nu coincid cu ale președintelui? Constituția spune clar care şi de ce răspunde, care şi ce face”, a spus Mihai Ghimpu.

Referitor la subiectul legii care pune pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardul furat din sistemul bancar, liderul PL a spus că acesta este consumat şi nu poate fi supus referendumului. „Indiferent care va fi decizia populației, efecte juridice nu va produce. Este o acțiune populistă”, susţine Mihai Ghimpu.

Cu referire la un alt subiect propus la referendum: reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, Mihai Ghimpu a spus că cifra de 101 deputați a fost calculată ținându-se cont de numărul populației.

Despre intenția șefului statului de a consulta populația privind predarea la școală a Istoriei Moldovei, liderul liberalilor spune că Republica Moldova este așezată pe pământ românesc şi Istoria se numește Istoria Românilor.

Deputații Partidului Liberal cer Curții Constituționale să suspende acțiunea decretului președintelui Republicii Moldova până la pronunțarea deciziei de către Înalta Curte.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pl-sesizeaza-curtea-constitutionala-in-legatura-cu-referendumul-decretat-de-presedinte/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19