Categories: PoliticȘtiri

PL sesizează Curtea Constituțională cu privire la modificarea sistemului electoral

Partidul Liberal cere verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat  sistemului electoral. Într-o sesizare înaintată Curții Constituționale, liberalii menționează că legea respectivă contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”, transmite IPN.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, modificarea sistemului electoral este neconstituțională și aduce grave atingeri statului de drept, democrației și pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituție. „Având în vedere că suveranitatea aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită prioritar prin intermediul organelor sale reprezentative, dintre care Parlamentul este suprem, este interzisă restrângerea reprezentativității prin lezarea votului universal și egal, care stă la baza formării autorității legislative”, a notat Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, egalitatea nu este reflectată doar în numărul de voturi de care dispune fiecare cetățean, ci și în ponderea fiecărui vot în desemnarea reprezentanților poporului. Astfel, în opinia sa, fiecare cetățean are dreptul la un singur vot, dar acest vot trebuie să aibă aceeași pondere cu cea a tuturor voturilor în desemnarea unei autorități a statului. Politicianul a mai spus că votul egal poate fi realizat doar dacă fiecare cetățean are dreptul la un singur vot și circumscripțiile sunt egale ca număr de locuitor.

Parlamentul a votat cu 74 de voturi, la 20 iulie, proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale. Prin modificările operate la Codul Electoral, 50 de membri ai Parlamentului vor fi selectați prin reprezentare proporțională, iar alți 51 – prin vot uninominal în circumscripții. Circumscripțiile vor fi formate de către o comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago