Categories: PoliticȘtiri

PL sesizează Curtea Constituțională cu privire la modificarea sistemului electoral

Partidul Liberal cere verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat  sistemului electoral. Într-o sesizare înaintată Curții Constituționale, liberalii menționează că legea respectivă contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”, transmite IPN.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, modificarea sistemului electoral este neconstituțională și aduce grave atingeri statului de drept, democrației și pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituție. „Având în vedere că suveranitatea aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită prioritar prin intermediul organelor sale reprezentative, dintre care Parlamentul este suprem, este interzisă restrângerea reprezentativității prin lezarea votului universal și egal, care stă la baza formării autorității legislative”, a notat Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, egalitatea nu este reflectată doar în numărul de voturi de care dispune fiecare cetățean, ci și în ponderea fiecărui vot în desemnarea reprezentanților poporului. Astfel, în opinia sa, fiecare cetățean are dreptul la un singur vot, dar acest vot trebuie să aibă aceeași pondere cu cea a tuturor voturilor în desemnarea unei autorități a statului. Politicianul a mai spus că votul egal poate fi realizat doar dacă fiecare cetățean are dreptul la un singur vot și circumscripțiile sunt egale ca număr de locuitor.

Parlamentul a votat cu 74 de voturi, la 20 iulie, proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale. Prin modificările operate la Codul Electoral, 50 de membri ai Parlamentului vor fi selectați prin reprezentare proporțională, iar alți 51 – prin vot uninominal în circumscripții. Circumscripțiile vor fi formate de către o comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago