Select your Top Menu from wp menus

Pirkka Tapiola: Opiniile Comisiei de la Veneţia trebuie luate în considerare

Clasa politică de la Chişinău ar trebui să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral. De această părere este şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, invitat al emisiunii “În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, transmite IPN.

“Există două chestiuni foarte importante, asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia, pe de o parte, şi observaţiile OSCE, pe de altă parte. Toate aceste opinii trebuie luate în considerare. Dar un rol important îl au şi realităţile politice”, a spus diplomatul european.

Totodată, Pirkka Tapiola a dat de înţeles că Parlamentul de la Chişinău s-ar fi grăbit să voteze modificările la Codul Electoral. “Reprezentanţii Comisiei de la Veneția vor veni la Chişinău săptămâna viitoare într-o vizită de documentare. După aceasta vor formula recomandările pe care le vor face publice mai apoi. Nu cred ca în timpul vizitei experţii să aibă recomandări formulate”.

Pirkka Tapiola a sugerat politicienilor de la Chişinău că trebuie să găsească un consens politic cât mai larg atunci când este vorba de o schimbare importantă, cum ar fi legislaţia electorală.