Select your Top Menu from wp menus

Pirkka Tapiola: În textele Acordurilor cu UE nu se ascunde nimic sinistru

Momentul când vor fi făcute publice textele acordurilor cu UE este în proces de discuţie  cu autorităţile din R.Moldova. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola joi, 17 octombrie,  în cadrul unui briefing organizat  pentru jurnaliştii din mass-media locală. Solicitat de  Radio Orhei,   Pirkka Tapiola a menţionat că este ceva obişnuit ca în jurul unor astfel de acorduri să există mai multe mituri potrivit cărora ele ascund ceva sinistru.
Faptul că textele acordurilor nu sunt accesibile  nu reprezintă o excepţie,  ci reprezintă o normă obişnuită în dreptul internaţional  în care până la finalizarea negocierilor asupra textului unui document acesta nu poate fi făcut public . Asta, din cauza necesităţii obţinerii clarităţii asupra tuturor noţiunilor din text şi certitudinii că aceste noţiuni au aceeaşi semnificaţie în diferite limbi, a explicat Tapiola.
Ambasadorul UE a mai spus că nu poate fi oferită o dată concretă când textele acordurilor vor fi făcute publice, dar după finalizarea lucrului tehnic va fi sarcina UE să anunţe statele-membre despre acest fapt, iar Republica Moldova va trebui să îşi informeze  cetăţenii proprii.
Pirkka Tapiola a adus exemplul  Ucrainei  unde pe seama txtelor acordurilor s-a dramatizat puternic.  La un moment dat, in aceastra tara vecina   a s-a produs o scurgere de informaţii şi textul Acordului de Liber Schimb a apărut pe un site.  Pana la urma, accesand documentul, oricine s-a putut convinge c acordul ca acordul  conţine sute de pagini cu chestiuni tehnice cum ar fi protecţie, denumiri de produse şi mărci. Astfel, suspansul  a dispărut.
Reprezentantul UE la Chişinău  a dat asigurări că în timpul negocierilor interesele R. Moldova au fost extrem de protejate prin acordarea unor termene îndelungate de tranziţie diferitor ramuri ale economiei moldoveneşti, pentru a le proteja şi pentru a le permite să treacă la standarde europene.
Pirkka Tapiola a mai subliniat că dincolo de toate aspectele tehnice, cele mai importante sunt aspectele fundamentale ale Acordurilor cu UE. Acestea sunt circulaţia liberă a mărfurilor, compatibilitatea standardelor şi supremaţia legii.
Amintim că textele Acordurilor cu UE vor fi parafate la Summitul de la Vilnius în luna noiembrie curent. Semnarea acestora ar putea avea loc anul viitor.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pirkka-tapiola-in-acordurilor-cu-ue-nu-se-ascunde-nimic-sinistru/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19