Select your Top Menu from wp menus

Pierderile întreprinderilor cu capital de stat sporesc considerabil, experți

Întreprinderile cu capital de stat ocupă o pondere importantă în structura economiei naționale și în structura de ocupare a forței de muncă, iar buna administrare a acestora ar putea avea efecte benefice asupra dezvoltării economice și realizării performanțelor sociale. Însă statul nu întreprinde suficiente măsuri pentru a elimina problemele serioase atestate în domeniu. De această părere sunt experții de la Transparency International – Moldova și IDIS „Viitorul”, care au cercetat activitatea întreprinderilor cu capital de stat.

Într-o conferință de presă la IPN, Ianina Spinei, expertă TI – Moldova, a declarat că una dintre problemele cheie este diminuarea unui șir de indicatori de bază ai activității întreprinderilor: veniturile din vânzări, rezultatele din activitatea operațională, profitul net, etc. Și acest lucru persistă de mai mulți ani. Experta a menționat că în 2015 întreprinderile de stat au înregistrat un rezultat cumulativ negativ, pierderile fiind în valoare de peste 728 de milioane de lei. Iar societățile pe acțiuni cu capital de stat au avut pierderi de trei miliarde și jumătate. Comparativ cu situația din 2014, pierderile întreprinderilor au sporit considerabil: în cazul întreprinderilor de stat – de 1,5 ori, iar a societăților pe acțiuni cu capital de stat – de circa două ori. Trendul ascendent al pierderilor, în opinia experților, este inclusiv rezultatul managementului ineficient sau fraudulos al întreprinderilor statului.

Ianina Spinei a menționat că întreprinderile statului continuă să acumuleze datorii istorice, inclusiv din cauza neachitării creditelor interne și externe contractate, ceea ce afectează independența lor financiară și generează riscul de stingere a acestor datorii din bugetul de stat. Problemele în activitatea întreprinderilor cu capital de stat sunt generate atât de gestiunea ineficientă a acestora de către fondatori, de managementul fraudulos al proprietății publice, cât și de influența intereselor politice sau de grup asupra activității întreprinderilor, inclusiv la numirea administratorilor, membrilor consiliilor de administrare, efectuarea achizițiilor, angajarea și promovarea personalului etc.

Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță a declarat că statul gestionează un patrimoniu de 31 de miliarde de lei și 20% din populația ocupată lucrează în astfel de întreprinderi. „Întrebarea de bază este: De ce statul este prezent în economie? Or, dacă noi nu răspundem la această întrebare și dacă nu facem evaluarea tuturor proprietăților pentru a vedea ce se întâmplă, se creează impresia că întreprinderile de stat există doar din două raționamente – ca oamenii din partide să aibă un loc de muncă și ca partidele să aibă un bănuț pentru electorală”, a notat expertul.

Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, a declarat că reieșind din analize se înțelege că statul este suficient de bogat, însă proprietățile sale, care sunt extrem de valoroase, sunt prost administrate. 40% din întreprinderi sunt falimentare și ele practic s-au vândut prin datoriile pe care le-au acumulat. „E o problemă majoră, pentru că atâta timp cât nu punem la treabă aceste întreprinderi, ele n-o să genereze profit și nu vor fi rentabilitate pentru sectorul public”, menționat Igor Munteanu.

Experții mai consideră că premisele pentru situația deplorabilă din domeniu rezidă în cadrul legal lacunar, care tolerează iresponsabilitatea membrilor organelor de conducere și control, a administratorilor de întreprinderi, conține prevederi restrictive ce țin de dezvăluirea informațiilor de către întreprinderi. Chiar dacă în ultimii ani au fost operate o serie de modificări în Legea cu privire la întreprinderea de stat și în cadrul normativ conex, schimbări radicale în administrarea întreprinderilor nu s-au produs. Potrivit lor, cadrul legal privind activitatea întreprinderilor cu capital de stat trebuie revăzut substanțial, în baza standardelor guvernanței corporative.