Select your Top Menu from wp menus

Phil Batson: Cel mai mare risc pentru R.Moldova este că guvernarea nu învață din propriile greșeli și continuă să mimeze reformele

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson, încurajează clasa politică din Republica Moldova să continue reformele necesare pentru realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, chiar dacă acest lucru le-ar putea afecta interesele personale și de grup, critică lipsa de reforme în justiție și spune că dacă Guvernul și Parlamentul nu vor face lucrurile necesare, atunci va crește riscul ca situația economică și cea politică să se înrăutățească în continuare.

Interviul a fost realizat pentru emisiunea radio Sinteze și Dezbateri de Politică Externă, parte a proiectului Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) şi Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) “Dialoguri de politică externă” și publicat pe blogul Linei Grîu https://linagrau.com/

Lina Grâu: Dle ambasador, cum s-a făcut că Republica Moldova a reușit să devină într-un timp foarte scurt din povestea de succes a Uniunii Europene o țară cuprinsă de instabilitate, crize politice și economice? Ce nu a mers bine?

Phil Batson: Eu cred că totul se rezuma la voința politică. Cei ce sunt la putere și-au dat seama ca reformele care și le-au asumat semnând Acordul de Asociere de fapt le vor afecta interesele proprii, cel puțin pe termen scurt, și cred că anume acest fapt a contribuit la stoparea întregii “istorii de succes”. Încă nu este clar dacă o astfel de voință politică există. Noi vom judeca acest guvern după fapte, nu după vorbe.

Lina Grâu: Se discută mult în ultimul timp în societate despre faptul că autoritățile au mers pe linia unor reforme mai mult mimate decât reale. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile — sunt reforme mimate sau reforme adevărate în Republica Moldova?

Phil Batson: Reforme adevărate și profunde sunt necesare în toate sectoarele: justiție, agricultură, sectorul bancar și financiar, sănătate, educație, transport, administrare publică. Să luăm doar un exemplu, justiția. Eu aș spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, și în afara lui. El are o rezistență ereditară la reforme. Amintiți-vă ce s-a întâmplat luna trecuta cu alegerile (ca să le numim așa) Președintelui Curții Supreme de Justiție. A fost înaintat doar un singur candidat, actualul deținător al acestei funcții. Cum a putut fi posibil? Oare nu mai există în Moldova și alți judecători de calitate, sau alți profesioniști din sfera justiției? Sau asta s-a întâmplat din cauza că nimeni nu s-a încumetat să schimbe status quo-ul sau să reformeze sistemul?

Situația mi-o amintește un pic pe cea de la misiunea mea precedent, din Tunisia, unde o dictatură benignă a contribuit la apariția auto-cenzurii, unde nimeni nu critica pe nimeni în caz daca pierdea lucrul, sau se pomenea cu vizite-surprize din partea autorităților fiscale. La un final, sistemul a explodat din interior — oamenii simpli și-au pierdut răbdarea și a urmat Primăvara Arabă, adică revoluția.

Lina Grâu: Ce mesaje ați avea către autoritățile din Republica Moldova, către opoziție, clasă politică, societatea civilă?

Phil Batson: Eu cred că Moldova are foarte mare nevoie de un consens, de un scop comun ce ar uni pe toți: clasa politică, opoziția, societatea civilă, Diaspora. După cum a spus-o destul de elocvent colegul meu american de la OSCE, la moldoveni nu există noțiunea de „noi” sau simțul încrederii „între noi”. Societatea pare a fi limitată la a obține tot ce e posibil și imediat.

Dezbaterile politice trebuie să se axeze pe idei și politici care ar întări Moldova ca stat democratic, unde instituțiile de drept sunt percepute ca independente, iar cetățenii se simt în securitate, din punct de vedere economic și social. Moldova trebuie să devina un loc unde cetățenii săi doresc să se întoarcă, nu unul pe care vor să-l părăsească.

Politicienii nu trebuie să mai divizeze oamenii după criteriul de limbă, preferințe geopolitice sau alte criterii obscure. Aș vrea să spun că decizia-surpriză a Curții Constituționale din 4 martie, în privința modalității de alegere a Președintelui, oferă o oportunitate reală pentru moldoveni să-l aleagă un lider care să le reprezinte interesele. Ei ar trebui să aleagă un candidat cu autoritate, cu gândire independentă și calități personale pentru a fi în stare să unească țara, să articuleze identitatea națională bazată pe incluziune și o istorie comună. Pe cineva care cu adevărat și onest va face față problemelor social-economice și nu le va lăsa moștenire generațiilor următoare de politicieni pentru soluționare. Cu alte cuvinte, cineva care își va depune tot sufletul pentru interesele tuturor moldovenilor și nu va închide ochii la comiterea nedreptăților. Cineva care va fi acceptat în egală măsură la Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul sau Chișinău…

Lina Grâu: Situația nici în Republica Moldova nu este foarte calmă și liniștită, nici în regiune. Dumneavoastră care credeți că sunt riscurile majore pentru Republica Moldova?

Phil Batson: Cel mai mare risc consta în faptul că guvernarea nu învață din propriile greșeli și continuă să mimeze reformele. Cred ca acest guvern a înțeles mesajul atât de la miile de cetățeni care au protestat toamna trecută și în luna ianuarie, cât și de la comunitatea internațională, care încă nu a deblocat suportul bugetar, dar nu în ultimul rând și de la incertitudinea din urnele de vot.

Dacă Guvernul și Parlamentul nu vor face lucrurile necesare, atunci, eu cred, va crește riscul ca situația economică și cea politică să se înrăutățească în continuare. Și nimeni nu vrea acest lucru.

Un alt risc este migrația, care este în continuă creștere. Cu 20 de ani în urmă, în această țară locuiau 4,5 milioane oameni. Astăzi au rămas aproximativ jumătate din ei. Ce cifre pot fi mai elocvente pentru clasa politică, pentru a înțelege că ceva nu merge bine și că nu pot fi o bază temeinică pentru o societate sau economie de succes? Și necătând la faptul că 30% din PIB este generat de diaspora, asta nu poate substitui impozitele provenite din locurile de muncă în interiorul țării și, cu atât mai mult, nu poate compensa deficitul emoțional provocat ori de câte ori un părinte este nevoit să-și lase copiii pentru a-și găsi un loc de muncă peste hotarele țării, distrugerea familiilor și comunităților, exodul potențialului intelectual, dar nici nu acoperă costurile necesare pentru a susține populația tot mai în vârstă, situația căreia este tot mai precară… Eu am întâlnit mulți oameni care își pot permite încălzirea locuinței pe timp de iarna, sau să se asigure cu hrană, dar care rar își pot permite ambele lucruri odată…

Lina Grâu: Una din problemele cele mai mari care există acum în fața autorităților din Republica Moldova este criza economică. Cum se poate ieși din această criză economică, având în vedere că relațiile cu donatorii străini sunt sistate în acest moment?

Phil Batson: Ei bine, răspunsurile sunt destul de evidente și autoritățile din Moldova le știu — reforme reale. Reforme în sectoarele cheie și, după cum am menționat mai devreme, reformă în justiție. Sunt însă și alte instituții și sectoare cheie, precum ar fi Procuratura, Centrul Național Anticorupție, sistemul bancar, audiovizualul, transparența în finanțarea partidelor politice.

Când și dacă procesul de reforme va începe să producă schimbarea, iar oamenii și partenerii internaționali vor fi siguri că reformele au devenit ireversibile, donatorii vor putea adopta strategii de suport financiar de lungă durată pentru Moldova.

Aici am vrut să spun că recent Guvernul Britanic a început să ajute Moldova cu asistență tehnică prin Fondul de Bună Guvernare, anunțat în 2015. Noi ne concentrăm eforturile în așa domenii importante ca: sectorul bancar și financiar, reforma justiției, sistemul fiscal, măsurile anticorupție și reforma administrației publice. Eu văd această asistență tehnică (printre altele, niciun euro nu este alocat Guvernului), ca un ajutor în combaterea păianjenului corupției sau abuzurilor în serviciu, care este menită să mărească gradul de transparență și responsabilitate a instituțiilor cheie și, ca rezultat final, să aducă plusvaloare la banii plătiți de contribuabili statului.

Lina Grâu: În societatea moldovenească se discută mult în ultima vreme despre necesitatea reînnoirii clasei politice, mai ales pe fundalul evenimentelor din ultimele câteva luni. Dumneavoastră ce șanse vedeți pentru o nouă clasă politică în Republica Moldova — una care să fie integră, de calitate și care să susțină vectorul european al Republicii Moldova? Există șanse pentru așa ceva?

Phil Batson: Da, desigur, în cazul dacă vor avea curajul să înfrunte actuala clasă politică! Dar, de fapt, nu este vorba despre noua clasă politică. Noi nu trăim în viitor, trăim aici și acum. Este de datoria clasei politice actuale, mai mult ca atât, tine de obligațiunea lor morală, să creeze condiții pentru reforme profunde, care vor îmbunătăți viețile moldovenilor simpli, vor reîntoarce în țară forța de muncă și potențialul intelectual, vor asigura fiecăruia un loc în viitorul comun și vor reconstrui țara. În caz contrar, pentru ce mai sunt acolo?


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/phil-batson-cel-mai-mare-risc-pentru-r-moldova-este-ca-guvernarea-nu-invata-din-propriile-greseli-si-continua-sa-mimeze-reformele/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19