Select your Top Menu from wp menus

Peter Michalko: Alegerile au avut loc în atmosferă de încredere scăzută în instituțiile statului

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, este de părere că alegerile din 24 februarie 2019 au avut loc în atmosferă scăzută a cetățenilor în instituțiile statului. Potrivit lui, neregulile înregistrate în procesul electoral trebuie investigate de instituțiile statului, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi afectată foarte mult încrederea în instituții, transmite IPN.

Ambasadorul UE spune că observatorii internaționali au menirea să evidențieze neregulile care au avut loc și din acestea reiese ce trebuie rezolvat, ce nu trebuie să se mai întâmple și în cazul dacă există nereguli foarte serioase, ele sunt evidențiate, dar decizia de validare sau nevalidare a alegerilor nu este luată de către observatori.

„Ceea ce este clar este că, dacă există diferență foarte mare dintre realitate și deciziile care sunt luate de autorități, nu numai cetățenii pierd încrederea în instituțiile statului, dar aceasta afectează și imaginea creată în ochii partenerilor externi. Și asta are influență și asupra angajamentelor pe care le-a dat țara ca și partener în domeniul standardelor democratice, pluralismului politic și standardelor electorale”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău.

În opinia oficialului european, un alt aspect ține de alegerile în circumscripțiile din regiunea transnistreană și modul în care au votat cetățenii de aici. „Nu mai spunem despre faptul că nu a fost asigurat dreptul candidaților de a face campanie electorală în regiune”, a afirmat ambasadorul.

„Faptul că au existat aceste nereguli înregistrate și foarte vizibile pentru toți, este ceva ce trebuie investigat de către autoritățile Republicii Moldova. Este clar că dacă aceste nereguli nu sunt rezolvate sau nu li se dă notă, nu sunt luate măsurile care trebuie, acest lucru va afecta foarte mult încrederea cetățenilor în rezultatul alegerilor și în instituții, în general”, a declarat șeful Delegației UE.

Despre faptul că nu a fost permisă votarea peste hotare cu pașaportul expirat, Peter Michalko spune că aranjamentul acestui drept este în mâinile autorităților. „Este o practică care diferă în țările europene și ține de autoritățile fiecărui stat și se reflectă prin faptul că țările au sau nu mulți cetățeni în străinătate cărora vor sau nu să le dea acest drept de a vota. Întrebarea este de ce această decizie care a schimbat realitatea aceasta și dreptul acesta a venit așa de aproape de alegeri și nu a fost timp pentru mulți dintre acești oameni să obțină un pașaport nou?”, a notat oficialul.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/peter-michalko-alegerile-au-avut-loc-in-atmosfera-de-incredere-scazuta-in-institutiile-statului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19