Select your Top Menu from wp menus

Peste 80 de schițe pentru monedele de 1 și 2 lei

Peste 80 de propuneri au parvenit din partea cetățenilor pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei. Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a declarat miercuri, 9 august, în cadrul unui briefing de presă că au fost selectare trei cele mai reușite schițe pentru moneda de 1 leu și altele trei pentru moneda de 2 lei, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Sturzu, a fost lansată procedura de aprobare a parametrilor tehnici ai viitoarelor monede. Concomitent, este pregătit setul de documente pentru desfășurarea licitației în vederea identificării designerului, ca mai apoi să fie selectat producătorul monedelor de 1 și 2 lei. Designerul se va inspira din schițele selectate ca fiind cele mai reușite și va face în așa fel încât pe monede să se regăsească elemente din toate acestea.

„Dacă trecem la monede, dispare necesitatea producerii bancnotelor de un leu. Prețul de cost al unei monede este net superior unei bancnote de un leu. Am consultat societatea, am consultat oamenii de afaceri, am consultat analiștii, toți au salutat intenția de a înlocui bancnotele cu monedele şi de a introduce o moneda nouă”, a mai spus Ion Sturzu.

Printre ideile venite de la cetățeni sunt nume de personalități, monumente istorice, tradiții populare, fauna Republicii Moldova, cultură, artă etc. Atât numele câștigătorilor, ale căror schițe au fost selectate pentru elaborarea conceptului, cât și schițele rămân secrete până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei cu privire la punerea în circulație a monedelor de 1 și 2 lei.

„Câștigătorii vor fi premiați cu câte o monedă comemorativă de argint valoarea căreia nu este mai mare de 675 de lei, în funcție de locul pe care l-a ocupat”, a spus Ion Sturzu.

La începutul lunii iunie, BNM a anunțat despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și de a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare. Bancnota de 1 leu va circula în paralel cu moneda de 1 leu până la epuizarea stocurilor. Aceasta va fi înlocuită deoarece nu își demonstrează eficiența, a pierdut valoarea pe care o avea la început.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/peste-80-de-schite-pentru-monedele-de-1-si-2-lei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19