Cele 36 de Structuri teritoriale de asistenţă socială din Republica Moldova au recepţionat, în această săptămână, un prim lot de măşti şi dezinfectanţi produse la nivel local în valoare de 23 500 USD, graţie suportului UN Women şi Guvernului Suediei. Astfel, un număr total de 3 279 de asistente/asistenţi şi lucrătoare/lucrători sociale(i) au beneficiat de acest sprijin.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, aproximativ 64% din femei au trăit, cel puţin o dată în viaţă, o formă de violenţă din partea soţului sau partenerului. În perioada de carantină recomandată pentru combaterea COVID-19, există riscul mare ca numărul de cazuri de violenţă să crească. În mai multe ţări care au practicat distanţarea socială cazurile raportate de violenţă în familie s-au triplat.
„Având în vedere criza COVID-19, violenţa rămâne, spre regret, parte din viaţa de zi cu zi pentru multe femei din ţară. Prin această contribuţie, am dori să menţinem disponibile serviciile necesare, dar şi să asigurăm un nivel suficient de protecţie pentru specialiştii şi specialistele care lucrează în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Aceasta înseamnă că lucrătorii şi lucrătoarele din centrele de plasament şi asistenţii sociali, asistentele sociale, dar şi beneficiarele şi beneficiarii din grija acestora pot accesa în siguranţă cele necesare”, a menţionat ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna LYBERG.
„Răspunsul la coronavirus scoate în vileag contribuţia importantă a femeilor de la toate nivelurile, inclusiv în calitatea lor de personal din prima linie. Având în vedere că în Republica Moldova femeile constituie aproximativ 80% din colaboratoarele sectoarelor sănătate şi social, ne mobilizăm eforturile pentru a le sprijini să-şi facă munca, să asigure asistenţa necesară celor care sunt cei mai afectaţi de consecinţele COVID-19, inclusiv victimele violenţei în bază de gen. Pentru noi este esenţial să ne asigurăm că supravieţuitoarele violenţei în familie şi alte persoane din grupele de risc continuă să aibă acces la servicii sociale”, a declarat Peterson MAGOOLA, reprezentant interimar de ţară, UN Women Moldova.
„În situaţia complicată în care se află Republica Moldova, dar şi întreaga lume, orice suport şi implicare în susţinerea populaţiei este binevenită. Mulţumim pentru solidaritate şi responsabilitate”, a completat Viorica DUMBRĂVEANU, ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova.
La începutul lunii aprilie 2020, UN Women Moldova şi Suedia au contribuit la eforturile Ministeruli Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Coaliţiei Naţionale „Viaţă fără Violenţă în Familie” în asigurarea cu produse necesare a femeilor din 15 centre de plasament şi instituţii publice specializate din diferite regiuni ale ţării.
SA Energocom analizează noi oportunități și rute de import a gazelor naturale, pentru a diversifica…
Premierul Dorin Recean a anunțat, în deschiderea ședinței de Guvern din 6 noiembrie, că în…
Procuratura municipiului Chișinău anunță că printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un…
Săptămâna precedentă în Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești s-au intensificat incendiile de gunoiște. Pompierii din…
Datele preliminare ale CEC arată că Maia Sandu a învins în raionul Orhei în turul…
Spre ora 21:00 când s-au închis secțiile de vot, în raionul Orhei potrivit datelor preliminare…