Într-un scurt comentariu publicat pe pagina de internet a ziarului „Adevărul”, Răzvan Voncu îşi explică pesimismul legat de perspectivele actualei Republici Moldova. Singurele state foste sovietice care, după destrămarea URSS, au reuşit cu adevărat sunt cele baltice, dar balticii au avut două atuuri care lipsesc, azi, Republicii Moldova, crede Răzvan Voncu. Primul este consistentul sprijin european, care, pentru Vilnius, Riga şi Talinn, a venit deoarece în cele trei capitale a existat un angajament clar în direcţia integrării europene şi, de asemenea, stabilitate şi rezultate concrete în direcţia reformării societăţii şi economiei. „Nimic de felul acesta nu există la Chişinău”, scrie comentatorul. „Traseul european a început, timid, în 2009, iar în 7 ani nu s-a făcut aproape nimic în sensul convergenţei”, mai crede el. Un al doilea atu al balticilor, care îi lipseşte Republicii Moldova, ar ţine, după părerea lui Răzvan Voncu, de cultura lor politică activă, care, odată identificată problema, caută soluţii, planifică şi fixează termene de rezolvare. „În Basarabia, unica metodă de „rezolvare“ a problemelor este „îngheţarea“ lor, iar rezolvarea – mai bine zis, nerezolvarea – crizei transnistrene este o dovadä în acest sens; nu singura, desigur.” Dacă, în prima fază, îngheţarea conflictului a fost salutară, căci a oprit vărsarea de sânge, ulterior ea a devenit o frână în calea normalizării situaţiei, scrie Răzvan Voncu. El crede că tot ce face Chişinăul, din 1992 încoace, e… să nu facă nimic, în afara concesiilor care permit separatiştilor să îşi atingă, punct cu punct, obiectivele. „Cu aceste handicapuri, Republica Moldova are o nişă foarte îngustă de reuşită. […] Dar chiar nu are nici o şansă? Fireşte că are. Are potenţial şi avantaje comparative, care, bine utilizate, ar putea-o ajuta să iasă din criză”.
„Ziarul Naţional” publică un comentariu semnat de Petru Bogatu, despre ce a arătat de fapt vizita lui Plahotniuc în SUA. În primul rând, că Republica Moldova, în condițiile unui nou diferend cu Rusia, nu-i doar o pată cenușie pe harta lumii, scrie Bogatu. Pentru a împiedica destabilizarea zonei, americanii sunt dispuși să coopereze cu puterea de la Chișinău, indiferent de reputația ei pe plan intern, este de părere autorul. Primindu-l pe Plahotniuc la nivel înalt, continua el, SUA au spus de fapt că Republica Moldova este un stat captiv, guvernat nu de prim-ministru, nu de Guvern, ci de un lider informal. Pariul pe Plahotniuc nu-i o încuviințare a stăpânirii oligarhice, precizează totuşi petru B ogatu, ci o resemnare a Washingtonului în fața realităților de la Chișinău care pe moment nu oferă soluții pentru normalizarea situației. Până una-alta, americanii acceptă să aibă de a face cu cel care deține puterea reală.
Nicolae Negru crede, la rândul lui, că „dacă până acum PD își putea permite să joace „la două capete”, ocupând centrul scenei politice, să pledeze pentru cursul european, ținându-se de mâna CSI, cochetând cu Moscova, de acum înainte, formațiunea lui Plahotniuc va trebui să se miște spre dreapta, pe locul PLDM-ului, să devină motorul „integrării europene”. Lupu va fi nevoit să-și schimbe „părul”, să se mai răzgândească o dată sau să se retragă în umbră. Doar în felul acesta se poate menține momentul de respiro, poate scădea presiunea alegerilor anticipate din partea electoratului proamerican și unionist. Iar fără o presiune puternică din dreapta, cea din stânga va apărea în altă lumină, a unui interes străin, și își va pierde din legitimitate.”
Victor Ciobanu continua subiectul pe care l-a început într-un editorial precedent când a constatat că „alegerile sunt furate”. Pentru că nu pot fi alegători mai mulți decât populație, argumentează el. „Cel mai probabil, avem acum o populație de 2,5 mil. +/- 100 de mii. Este o estimare, confirmată de mai mulți experți. Cifra se confirmă și prin datele preliminare ale recensământului din 2014 – 2,9 mil., dintre care peste 300 de mii sunt plecați peste hotare. Pe de altă parte, CEC afirmă că în listele de alegători (Registrul de Stat al Alegătorilor) sunt incluse 3,226 mil. de persoane și aceste cifre sunt bazate pe „date oficiale”. Așa ceva, pur și simplu, nu poate fi”, scrie Ciobanu. Cum se poate rezolva problema? Doar prin presiune pozitivă asupra guvernării, declară autorul. Pare incredibil că premierul care în 2011-2016 a condus Ministerul TIC (iar ÎS „Registru” e în subordinea ministerului) nu cunoaște situația reală. De aceea, presiunea trebuie exercitată de cei interesați. În primul rând, partidele, cu excepția PD. În al doilea rând, organizațiile care monitorizează alegerile. În al treilea rând, ambasadorii, în special dnii Tapiola și Pettit, ar trebui să ia o poziție oficială. „Dacă vor tăcea, înseamnă că vor încuraja fraudarea alegerilor în continuare”, este judecata emisă de autor.
Agora.md scrie despre achitarea deputatului PD Constantin Țuțu în dosarul omorului lui Alexei Veretco în apropiere de Orhei din primăvara anului 2012. Potrivit publicaţiei, Țuțu figurează în acest dosar în calitate de inculpat pentru vătămare intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii și huliganism. Totodată, Ion Corcodel, cel care și-a asumat omorul, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Decizia a fost anunțată acum câteva clipe de Judecătoria Orhei. Sentința poate fi atacată în termen de 15 zile. Deputatul PD Constantin Țuțu a promis că va vorbi pentru presă după ședința de judecată însă a părăsit sala înaintea pronunțării sentinței, mai scrie agora. Țuțu a pledat nevinovat: „vreau să vă rog să scoateți chestia asta de pe mine, nu sunt vinovat. Întâmplător m-am aflat la locul nepotrivit la timpul nepotrivit. În așa situații sunt prima data,” este citat acesta de agora.md.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…