Select your Top Menu from wp menus

Perioada de revenire după trecerea la ora de vară variază

În această noapte, moldovenii au trecut la ora de vară şi au dormit cu o oră mai puţin. Astfel, ora 2 a devenit ora 3, ziua de 25 martie fiind cea mai scurtă, pentru că are 23 de ore. Potrivit unor studii, această schimbare poate afecta sănătatea în mod neplăcut, pentru că pot apărea depresiile şi scăderea calităţii somnului.
Specialiştii spun că în funcţie de capacitatea omului de a se adapta la anumiţi factori, perioada de revenire variază de la o săptămână, două până la o lună. Astfel, există persoane care nu sunt afectate deloc de trecerea orei de vară şi persoane care se acomodează mai greu la această schimbare.

Însă, cel mai afectaţi sunt vârstnicii, cardiacii şi hipertonicii, care potrivit medicilor, au nevoie de o lună pentru a se adapta la noile condiţii. În acelaşi timp, cel mai uşor fac faţă schimbării preşcolarii şi elevii claselor primare, care au nevoie de doar câteva zile pentru a se obişnui cu noul regim.

Potrivit medicului de familie Angela Daraban, în această perioadă trebuie de consumat mai multe lichide, vitamine, fructe şi legume.

Ideea schimbării orei a fost propusă de Benjamin Franklin în 1784 cu scopul de a economisi uleiul folosit pentru lămpile de iluminat şi de a exploata mai mult lumina naturală a lunilor de primăvară şi vară.

În prezent, aproximativ 70 de ţări ale lumii schimbă acele ceasornicelor de două ori pe an, printre care se află Ucraina, R.Moldova, România, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Printre statele care au renunţat să treacă la ora de vară sunt Rusia, Belarus, Georgia şi câteva state din Asia Centrală. Doar în ţările ecuatoriale şi tropicale nu se aplică ora de vară, pentru că acolo durata zilei este egală de-a lungul anului.

sursa: trm.md