Regiunea transnistreană este un punct slab al Rusiei, prin care Ucraina ar putea exercita presiuni asupra Moscovei în cadrul viitoarelor negocieri legate de finalizarea războiului, consideră directorul Institului de Politică din Ucraina, Ruslan Bortnik. În cazul în care va prelua controlul asupra acestei regiuni, Ucraina va mai putea dobândi armamentul din fostele depozite sovietice. În plus, tinând seama de sistemul energetic al R.Moldova, Ucraina ar putea obține încă un instrument de influență asupra Chișinăului.
Momentan, doar două lucruri opresc Kievul de la o intervenție în regiunea transnistreană. Primul – nu se știe cum va reacționa Occidentul, dar nu Bruxellesul, ci Washingtonul. Al doilea – necesitatea de a aloca forțe militare în această zonă, în timp ce Ucraina nu dispune de resurse pentru a stăvili ofensiva Rusiei pe propriul teritoriu.
În ce privește reacția R.Moldova, pentru Ucraina, legislația căreia admite incursiuni militare pe teritorii străine, ar fi suficient ca Chișinăul să nu declare că are loc un act de agresiune și să nu intervină cu forțe armate în apărarea reg.transnistrene.
***
Ruslan Bortnik a făcut această analiză la un post TV din Chișinău, răspunzâdu-i jurnalistului Vladimir Soloviov, care a început interviul cu întrebarea despre ce reprezintă reg.Transnistreană pentru Ucraina, care deja, într-o formă sau alta, s-a implicat în actuala criză energetică de pe teritoriul R.Moldova:
”-Aceasta (reg.transnistreană, n.n.) este, în primul rând, un punct slab, călcâiul lui Ahile al Rusiei, prin care se poate exercita presiune asupra Moscovei. Mai mult, dacă se stabilește controlul asupra Transnistriei – și ar putea exista multe motive pentru aceasta, de la provocări militare până la drepturile cetățenilor ucraineni care locuiesc în Transnistria și există mulți ucraineni etnici acolo, mulți cetățeni ai Ucrainei – Ucraina poate obține armamentul din depozitele sovietice și, important, un alt instrument de influență potențială asupra Moldovei. Vorbim despre sistemul energetic al Moldovei. Deci Transnistria pentru Ucraina este astăzi una dintre modalităţile posibile de dezvoltare a situaţiei şi una dintre posibilele metode disponibile de exercitarea a presiunii asupra Moscovei, în negocierile cu Moscova.
–Poate Kievul să facă ceva în privința Transnistriei fără consimțământul Chișinăului, pentru că știu că s-au făcut astfel de solicitări, dar Chișinăul a răspuns în repetate rânduri „nu, nu e nevoie, doar pașnic”
-Este necesar să înțelegem că consimțământul poate fi liniștit, zgomotos, tăcut, diferit. Dacă Moldova nu declară că invazia Ucrainei, de exemplu, în Transnistria va fi considerată un act de agresiune și va apăra Transnistria cu forțele sale armate și pur și simplu nu va sprijini Ucraina în acest proces, atunci cred că această opțiune va aranja Ucraina. Mai ales că avem deja o istorie cu regiunea Kursk. În Ucraina, a fost adoptată o legislație care permite utilizarea Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritorii străine. Există o poveste, sau cel puțin zvonuri, despre acțiunile forțelor speciale ucrainene în Africa, în Siria. Există deja experiență acumulată și dorința și disponibilitatea de a folosi aceste forțe în astfel de cazuri, chiar ignorând sau luând în considerare doar parțial unele norme legale.
Mai mult, situația din jurul Transnistriei poate fi prezentată ca o provocare din partea rusă – bombardamentele, loviturile cu drone pot oferi explicații militaro-politice pentru acest gen de operațiuni.
Astăzi, două lucruri opresc Ucraina să facă acest lucru ( intervenția în reg.transnistreană n.n.). Deși acesta este un scenariu dezirabil, mi se pare că pentru unele dintre cercurile noastre politice primul lucru este că nu e clar care va fi reacția Washingtonului – a Washingtonului, nu a Bruxelles-ului – la această poveste. Și al doilea lucru este că și pentru această operațiune, ținând cont de două batalioane rusești și de unele Forțe Armate ale Transnistriei, este necesar să se aloce anumite forțe, care deja lipsesc critic în direcția Pokrovsk. Deci, deci aceștia sunt factorii de oprire astăzi. Dar dacă vine claritatea geopolitică, nu exclud ca Ucraina să poată desfășura într-o zi o astfel de operațiune.
Casa campionului mondial la lupte din 2024, Cristi Negru, a fost mistuită de flăcări.În acest…
În după amiaza zilei de 30 ianuarie 2025 pompierii au fost solicitați la lichidarea unui…
Miliardarul rus Roman Abramovici ar putea datora Marii Britanii până la un miliard de lire…
Biroul Național de Statistică a prezentat azi rezultatele preliminare ale recensământului desfășurat în 2024. Potrivit…
Pe site-ul judecătoriei Orhei a fost publicată sentința prin care un avocat din Orhei, care…
Al-Jazeera scrie că spitalele din Gaza au primit 48 de cadavre în ultimele 48 de…