
Republica Moldova a pierdut 4 poziții în Indicele Libertății Presei 2025, elaborat de organizația Reporteri fără Frontiere.
Țara noastră a coborât pe locul 35 de pe 31. În anul precedent Republica Moldova coborâse de pe locul 28 pe locul 31.
Potrivit media-azi.md cu toate că a regresat în top, Republica Moldova se află mult mai sus în clasament decât România (locul 55), Ucraina (locul 62), SUA (locul 57) și Rusia (locul 171). Topul țărilor cu cea mai liberă presă e deschis, ca și în anii precedenți, de Norvegia, urmată de Estonia și Țările de Jos.
SITUAȚIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Cu referire la țara noastră, RSF menține în mare parte concluzii similare celor de anul trecut. „Mass-media din Moldova este polarizată între tabăra pro-rusă și cea pro-occidentală, dar controlul exercitat de oligarhi și liderii politici asupra pozițiilor editoriale a scăzut în comparație cu anii precedenți”, potrivit autorilor.
Experții notează între altele despre influența lui Ilan Șor asupra peisajului mediatic, mediul economic dificil, accesul la informații îngrădit uneori. Tot ei remarcă faptul că instituțiile media deținute de politicieni urmează agenda partidelor lor politice. În plus, în timp ce unele redacții îndrăznesc să abordeze subiecte care pun autoritățile într-o situație incomodă, multe se limitează la a urma agenda autorităților centrale. De asemenea, „măsurile luate de Consiliul Audiovizual au înăsprit controlul asupra dezinformării și discursului instigator la ură și au descurajat mijloacele de informare în masă care difuzează conținut propagandistic produs în Rusia”.
Iar cu privire la securitatea presei, „jurnaliștii pot fi ținta insultelor și intimidării din partea politicienilor. Susținătorii acestora recurg uneori la hărțuire cibernetică împotriva reporterilor considerați ostili ideilor lor. Accesul jurnaliștilor în Transnistria este supus unei acreditări speciale”.