Câteva portaluri din Moldova au publicat recent un articol în care se sugerează că mai multe boli ar fi create artificial în laboratoarele speciale, în spatele cărora ar sta Occidentul, în special SUA, iar unele din aceste laboratoare funcționează în Ucraina și chiar în Republica Moldova. Acest text este un amalgam de speculații vechi și mai noi cu scopul de a inocula ideea că noul coronavirus, la fel ca și alte boli infecțioase grave, au fost create intenționat de Occident în calitate de arme biologice.
Portalul Ehomd.info a publicat recent articolul „Молдова может стать эпицентром «биологического Чернобыля»” (în traducere: „Moldova poate deveni epicentrul unui „Cernobâl biologic”). Textul nu este semnat, iar autorul/autorii reiau teoria conspiraționistă că noul coronavirus ar fi, de fapt, o armă biologică creată intenționat de Occident, iar un laborator unde s-ar „pregăti” diverși viruși ar exista și în R. Moldova: „În presă și pe rețelele sociale se discută din nou despre problema prezenței unui laborator biologic secret al SUA în Moldova, care lucrează la dezvoltarea tulpinilor de boli infecțioase rezistente la latitudinile nordice cu scopul de a fi utilizate pe flora și fauna locală. Amenințarea este mai mult decât semnificativă, având în vedere pandemia COVID-19 globală, deoarece în prezent se discută despre faptul că virusul însuși ar putea fi creat de om și folosit ca armă biologică”. În articol este amintit Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) care colaborează cu Academia de Științe a Moldovei, menționându-se că acesta ar fi utilizat pentru „cercetări și teste pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei”, dar și un alt laborator unde ar avea loc „cercetări biologice secrete, la care participă nemijlocit STCU”. Textul nu prezintă nicio probă plauzibilă, conținând doar afirmații speculative fără dovezi.
Articolul a fost preluat, cu trimitere la Ehomd.info, și de portalul Newsmd.md, la rubrica „Bloguri”. Conform informației de pe Newsmd.md, la această rubrică pot publica texte toți utilizatorii înregistrați, fără pre-moderarea textului.
Informații calificate drept aberații
Despre Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) au scris în ultimii ani mai multe portaluri din Moldova. Astfel, acum un an, Bloknot-Moldova.md a insinuat că în Republica Moldova și în Ucraina s-ar produce și s-ar face experimente cu arme biologice pentru a fi utilizate împotriva Rusiei. Portalul Stopfals.md a dezmințit atunci aceste speculații. Directorul executiv al STCU, Curtis Bjelajac, a calificat aceste acuzații ca o dezinformare, în spatele căreia ar sta Federația Rusă: „Este o prostie curată, imaginația celor de la Kremlin. Noi nu ne ocupăm cu armele biologice, iar toate informațiile despre activitatea noastră sunt deschise pe pagina noastră web, inclusiv deciziile organelor de conducere, rapoartele financiare, rapoartele anuale”, a declarat el în aprilie 2019. Ministerul Apărării al R. Moldova la fel a dezmințit această informație, menționând că „Republica Moldova nu produce/testează careva arme biologice/viruși şi nici nu sprijină în nici un fel vreun stat, grup de state sau organizaţii internaţionale să fabrice sau să dobândească vreunul din agenţii/toxinele sus-enunţate”. Iar Serviciul de presă al Academiei de Științe a Moldovei a calificat drept „aberații totale” zvonurile despre laboratoare secrete și testarea anumitor viruși, precizând că în cadrul colaborării cu STCU în Republica Moldova nu a fost construit niciun laborator.
„Rețeta” dezinformării: cu cât mai multe speculații, cu atât mai bine
Autorii anonimi ai articolului publicat de Ehomd.info afirmă că în aceste laboratoare sunt create sau diversificate anumite boli, cum ar fi pesta porcină africană, care a provocat pierderi mari Republicii Moldova și Ucrainei: „Multe semne indirecte indică asupra faptului că o astfel de activitate în Moldova se desfășoară de mult timp. În 2018, pesta porcină africană a făcut ravagii în localități ca Vulcănești, Căușeni, Giurgiulești. Trebuie menționat că această epidemie a fost extrem de rezistentă la aceste latitudini nordice”.
În realitate, virusul de pestă porcină africană a afectat fosta URSS încă în anul 1977, fapt confirmat și de rapoartele unor instituții științifice rusești de stat, cum ar fi Institutul de Cercetări Științifice pentru Virologie și Microbiologie Veterinară al Academiei Agricole Ruse. (sursă: Всероссийский научно-исследовательский институт ветеринарной вирусологии и микробиологии Россельхозакадемии. Отчет о результатах изучения путей заноса и распространения африканской чумы свиней (АЧС) в Одесской области в 1977 году. Покров 2014).
Conform datelor statistice europene, România este de departe cel mai afectat stat din regiune de pesta porcină africană, urmată de Bulgaria. În acest an, în Ucraina au fost înregistrate doar cinci focare de pestă porcină africană.
„Epidemia de rujeolă din Ucraina”, despre care se vorbește în articol în încercarea de a argumenta că în regiune sunt „laboratoare secrete americane”, tot nu este o problemă locală, ci una globală. Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă la începutul anului trecut în privința majorării cu 300% a cazurilor de îmbolnăviri de rujeolă la nivel mondial, fiind al treilea an consecutiv când se atesta creșterea numărului de cazuri. În anul 2018, peste 140 de mii de persoane în întreaga lume au murit din cauza rujeolei.
Laboratoare, boli, obiective și atacuri militare dezmințite
În ultimii ani, portalul Stopfals.md a demontat mai multe informații false cu referire la laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova, amenințări cu boli care ar fi aduse din Europa occidentală, construirea unor obiective militare străine sau chiar pregătirea unui atac al SUA asupra Transnistriei. De obicei, toate aceste dezinformări și speculații au fost dezmințite atât de statisticile și sursele oficiale, dar și s-au dovedit a fi false în timp.
Asemenea știri false apar frecvent și în alte state din regiune, iar jurnaliștii au demonstrat că este vorba de dezinformări preluate din presa pro-Kremlin.
Cornel Ciobanu
Stopfals.md
Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu s-a întâlnit cu primarul de Chișinău, Ion Ceban. Într-o…
Ofițerii CNA și procurorii mun. Chișinău desfășoară percheziții în mai multe localități din raioanele Ștefan…
Sfârșit de octombrie, copacii se dezgolesc, iar curțile și grădinile oamenilor se umple cu frunzele…
Componența echipei guvernamentale ar putea fi modificată după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale,…
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii…
Înotătorul Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa, Angela Lazarenco, a fost inclusă eronat în…