Select your Top Menu from wp menus

Pe când şi în Moldova? Grecii au inceput sa-si inchida politicienii corupti.

O intensa campanie anticoruptie a fost declansata in ultimele luni in Grecia, printre victimele ei numarandu-se un fost primar (condamnat la inchisoare pe viata), un fost sef al apararii (trimis dupa gratii pentru opt ani) si alti cativa oficiali guvernamentali. Daca la inceput cruciada impotriva oficialilor corupti a fost privita cu neincredere, lucrurile par sa se schimbe si tot mai multi greci sustin condamnarea functionarilor „manjiti”.

Punerea sub acuzare a liderilor politici si a celor bogati era pana acum un lucru foarte rar in Grecia, insa analistii cred ca acest lucru ar putea sa se schimbe, in conditiile in care coruptia reprezinta 10% din PIB-ul unei tari ce se zbate inca intr-o criza economica profunda.

Trimiterea in judecata a mai multor oficiali acuzati de deturnare de fonduri, spalare de bani sau nedeclararea veniturilor este parte a unei „cruciade” declansate de autoritatilke elene in ultima perioada. Mai multe ministere si agentii guvernamentale participa la campania anticoruptie menita nu doar sa sanctioneze oficialii corupti, dar si sa recupereze fondurile deturnate si, mai ales, sa raspunda solicitarilor tot mai vehemente ale unei populatii ce acuza politicienii „manjiti” de criza financiara profunda in care se afla tara.

Potrivit declaratiilor oficialilor, condamnarile din ultimele saptamani reprezinta doar inceputul campanii de reducere a coruptiei in administratia elena.

Coruptia a fost mult timp adanc inradacinata in randul elitei politice din Grecia, care s-a bucurat, in general, de imunitate. Brookings Institution din Washington a estimat costurile coruptiei din Grecia la 20 de miliarde de euro. Daca se adauga costurile birocratiei ineficiente, se ajunge la circa 30-32 de miliarde de euro, a afirmat Inspectorul general pentru Administratie Publica, Leandros Rakintzis, ceea ce reprezinta circa 10% din Produsul Intern Brut.

Anul trecut, organizatia Transparency International a afirmat ca Grecia este „cea mai corupta tara din Uniunea Europeana”, depasind chiar Romania si Bulgaria.

Analistii sunt de acord ca coruptia este unul dintre factorii principali ce trag in jos economia Greciei. In fiecare an, grecii cheltuie 1.4 milliarde de euro in spagi si toata lumea este familiara cu „fakelaki” sau „micile plicuri” folosite la mituirea oficialilor.

De exemplu, grecii platesc circa 20.000 de euro oficialilor din domeniul sanatatii pentru a fi pusi in fata pe o lista de operatii. O licenta de constructii poate sa ajunga la 8.000 de euro mita, in timp ce un functionar fiscal ar primi circa 20.000 de euro pentru a inchide ochii la veniturile nedeclarate.

Transparency International – Grecia afirma ca problema poate fi rezolvata daca se incepe de la varf: „Sistemul politic se afla in centrul tuturor lucrurilor din Grecia si aceasta include coruptia. Mica coruptie este desigur o problema, dar coruptia la scara mare trebuie combatuta prima”.

UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, care au trimis sute de miliarde de euro pentru Grecia, au presat Atena sa adopte o linie dura impotriva functionarilor corupti.

Costas Bakouris, directorul Transparency International – Grecia, a scris anul trecut in publicatia „The Guardian” ca exista inca sperante pentru tara sa, in ciuda perceptiei raspandite ca cetatenii bogati nu-si platesc taxele, in timp ce saracii si clasa de mijloc sufera: „Intr-o mare masura, viitorul economic al Greciei depinde nu doar de planurile de salvare, dar pe cat de bine lupta impotriva coruptiei. Mita, evaziunea fiscala si o serie de alte greseli au contribuit la actuala criza cu care se confrunta Grecia, si ameninta sa blocheze orice drum economic pe care tara il va lua in viitor – falimentul, salvarea, austeritate sau stimulii financiari”.

In opinia lui Bakouris, Grecia poate rezolva aceste probleme, asa cum s-a intamplat in Hong Kong in anii ’70.

„Coruptia poate fi combatuta. Avocatul Poporului, de exemplu, este bine pregatit pentru a combate coruptia, datorita unui mandat clar prevazut in lege si unui personal bine instruit. Dar reformele trebuie sa actioneze in profunzime”.

El a declarat, de asemenea, ca structura politica a Greciei trebuie sa fie revizuit: „Avem nevoie sa cream un sistem politic in care politicienilor sa le pese mai mult de soarta tarii decat de ei insisi. Pe scurt, avem nevoie sa-i facem pe politicieni responsabili.”

sursa: hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pe-cand-si-in-moldova-grecii-au-inceput-sa-si-inchida-politicienii-corupti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19