Se apropie momentul adevarului pentru cometa Ison, descrisa de multi drept ”cometa secolului”. Peste 3 zile, Ison se va apropia cel mai mult de Soare, dar mai departe nu exista certitudini.
Fie va supravietui si va straluci atat de tare incat o vom vedea cu ochiul liber, fie va disparea. Specialistii spun ca marja de eroare e atat de mare, incat nu pot face predictii.
Pe 28 noiembrie, Ison va ajunge la o distanta de 1,16 milioane de kilometri de suprafata Soarelui. Bulgarele de gheata, metal si roca va fi expus la temperaturi de aproape 2.800 de grade Celsius
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că ISON va deveni şi mai strălucitoare în săptămânile următoare şi îi încurajează pe astronomii amatori să fotografieze ei înşişi “cometa secolului”.
ISON poate fi urmărită cel mai bine pe un cer întunecat, când linia orizontului nu este obturată, din zonele rurale.
Descopera.ro scrie că potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, cometa ISON poate fi văzută şi în România, dimineaţa, înainte de răsăritul Soarelui. Între 20 şi 26 noiembrie, aceasta va putea fi văzută doar pentru o oră, însă vizionarea va fi mai uşoară pentru că strălucirea cometei creşte. După 25/26 noiembrie, cometa nu va mai fi probabil vizibilă din România pentru că aceasta se va afla în dreptul Soarelui. Cometa ISON va apărea tot pe cerul de dimineaţa după data de 2 decembrie.
sursa: national.md