Select your Top Menu from wp menus

PD și PPEM susțin proiectul PSRM de schimbare a sistemului electoral

PD împreună cu foștii deputați PLDM și PL, dar și cu cei ai PSRM au votat în prima lectură trecerea la sistemul mixt Pentru proiectul de lege, propus de președintele Igor Dodon au votat 74 de depuați. Documentul a fost votat după ce în aceeași ședință cu votul a 52 de deputați PD, ex-PLDM și ex-PL s-a aprobat în prima lectură trecerea la sistemul uninominal.
Astăzi speakerul Adrian Candu a propus examinarea schimbării sistemului electoral în prima lectură. După consultări cu fracțiunea PSRM au fost propuse avizării Comisiei Juridice a Parlamentului atât proiectul privind trecerea la sistemul electoral uninominal, cât și  la cel mixt.
Propunerea a stârnit critici din partea deputaților PLDM, PL și PCRM,  liberalii care sund colegi cu democrații, în guvernarea Filip, au părăsit ședința Parlamentului.
În fața legislativului, liderii mai multor ONG-uri notorii și activiști ai partidelor extraparlamentare, au organizat un protest ad-hoc. În același timp liderii unor importante partide extraparlamentare au anunțat posibilitatea organizării unor proteste mai însemnate ulterior.

Înainte de examinarea inițiativei, experții anunțau că de fapt miza reală a propunerii venită din partea PDM nu este un sistem uninominal, ci unul mixt, sistem care a fost propus de președintele Igor Dodon și susținut de socialiști.

acum două zile, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Astfel, oficialii au menţionat că iniţiativa PD nu reprezintă dorinţa cetăţenilor RM, dar interesul celor care vor să se menţină la putere cu orice preţ. Totodată, Joseph Daul şi Hans Van Baalen au menţionat că dacă va fi implementată această schimbare, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.