Pavlovschi: „În primul rând, să înlocuim oamenii compromişi şi pe urmă vom găsi modalitate de a investiga”

Cine este în Piața Marii Adunării Naționale? De ce demonstrează? Valentina Ursu face, la microfonul Europei Libere, portretele mai multor participanți la proteste. Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, susţine că primul pas care trebuie făcut este curăţirea sistemului judecătoresc.

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, cum aţi ajuns protestatar?

Stanislav Pavlovschi: „În condiţiile dezmăţului din ţară, orice om care se consideră decent, cu demnitate şi căruia nu-i este străină noţiunea de adevăr nu are decât să fie împreună cu poporul său.”

Europa Liberă: Poporul sunt cele câteva zeci de mii de oameni? Alţii vorbesc despre aproape trei milioane.

Stanislav Pavlovschi: „Dreptul de a participa la protest aparţine fiecăruia. Mai departe îl priveşte pe om dacă doreşte sau nu să facă uz de acest drept, să-l realizeze. Partea cea mai activă a populaţiei a fost pe 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Invitaţi au fost toţi, oricine avea dreptul să participe.”

Europa Liberă: A început dialogul între reprezentanţii protestatarilor şi reprezentanţii guvernării. Poate fi vorba despre o cooperare între oamenii de pe aceste două baricade?

Stanislav Pavlovschi: „O cooperare în sensul direct al cuvântului, în principiu, este exclusă. Aici e vorba de altceva. Revendicările, care au fost înaintate de către popor guvernanţilor în timpul Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie curent, au fost prioritizate, deci, pot fi divizate în trei categorii. Prima categorie – demiterea primelor șase persoane: procurorul general, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, președintele CNA, preşedintele CEC, preşedintele CCA, guvernatorul Băncii Naţionale. Acesta este primul pas. În cazul în care guvernarea ar fi manifestat dorinţă de a merge la conlucrare cu propriul popor, societatea ar fi selectat alte persoane care ar putea face faţă cerinţelor, care ar putea fi instaurate de către Parlament în aceste funcţii-cheie, fără de care e imposibilă eliminarea corupţiei, e imposibilă scoaterea ţării din captivitatea oligarhică, atunci noi am putea vorbi că mergem înainte cu variantă mai delicată, mai puţin dură în privinţa guvernanţilor. Însă eu sunt mai mult decât sigur că ei nu vor merge la aceasta. Deoarece îşi dau seama foarte bine că în cazul în care, presupunem, în fruntea CNA ar fi instalat un funcţionar decent, independent, bine pregătit, sau în fruntea Procuraturii Generale ar fi instaurat un funcţionar bine pregătit, profesionist, decent, nepătat, integru, acest gen de funcţionari ar prezenta un pericol real pentru cei care au furat ca în codru poporul Republicii Moldova. Ei se tem de aceasta, nu de aceea că ţin tare mult la domnul Gurin sau la domnul Chetraru. Nu. Dar de aceea că aceste două persoane au devenit, cel puţin în perceperea populară, ca nişte umbrele pentru regimul acesta criminal. Şi acesta e motivul de ce aşa de tare guvernarea nu vrea schimbarea oamenilor compromişi.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi om al legii. Şi în cadrul protestelor, şi pe parcursul discursului dumneavoastră, auzim „regim criminal”, „oligarhi”. Domnul procuror general Gurin ne-a atras atenţia că nu există nicăieri asemenea definiţie în legislaţia Republicii Moldova.

Stanislav Pavlovschi: „Da, acestea sunt nişte judecăţi de valoare. De aceea, domnul Gurin, fiind jurist, ca mine, operează cu noţiuni juridice. Eu operez cu nişte judecăţi de valoare. Deschideţi orice presă independentă din Republica Moldova şi veţi găsi acest gen de expresie.”

Europa Liberă: Dar cum pedepseşti aceşti oameni dacă nu există asemenea definiţii?

Stanislav Pavlovschi: „Deja este vorba de altceva. În primul rând, să înlocuim oamenii compromişi şi pe urmă vom găsi modalitate de a investiga. În cazul în care în societate circulă diferite zvonuri urâte, sunt două posibilităţi. Aceste zvonuri sunt reale sau aceste zvonuri sunt invenţii. În ambele situaţii ele nu pot fi lăsate baltă, fără ca să fie supuse unor investigaţii foarte şi foarte eficiente. Sarcina este investigarea acestor alegații. Mai departe vedem. Dacă în urma acestor investigaţii, vor fi adunate probe concludente pentru atragere la răspundere, că omul a comis o infracţiune, atunci intră în joc deja a doua etapă – urmărirea penală. Noi nu putem face urmărire penală pe loc gol. Şi eu nu spun că domnul Gurin, presupunem, sau domnul Chetraru a comis o infracţiune. Sunt departe de acest gând, ar fi oribil dacă procurorul general sau directorul Centrului Naţional Anticorupţie ar comite infracţiuni la noi în ţară.”

Europa Liberă: Dar ei tacit au acceptat furtul miliardului? Ce le incriminaţi lor? Ce reproşuri le aduceţi?

Stanislav Pavlovschi: „Un exemplu foarte mic – domnul Chetraru. Centrul Naţional Anticorupţie are bugetul anual în jur de 80 de milioane de lei. Domnul Streleţ ne-a informat că numărul dosarelor de condamnare pe dosarele pornite şi trimise în instanţa de judecată de către Centrul Naţional Anticorupţie e şase. Şase dosare de-a lungul unui an contra sumei de 80 de milioane de lei. Răspunsul meu – activitatea este nesatisfăcătoare. Nu se mai poate aşa, când poporul ţipă de durere, corupţia a pătruns în toate sferele de activitate, dar noi avem şase dosare de condamnare. Da, domnul Chetraru ar putea contrazice: „Instanţele de judecată pun la „murat” dosarele, în jur de 200 de dosare sunt puse la „murat” de către instanţele de judecată”. Corect. Şi aici cerem demiterea domnului Poalelungi, care poartă răspundere nemijlocit pentru aceste bazaconii care se fac în instanţele de judecată. Şi aşa cu domnul Gurin. Domnul Gurin este persoană responsabilă pentru urmărirea penală în ţară. Oricât de tare ar încerca el de la bun început să ne convingă să fim mai rezervaţi în privinţa participării sale la etapa urmării penale, oricât de tare ar fi, el este persoana procesuală menită, prevăzută de lege special pentru această activitate. Şi halul în care a ajuns urmărirea penală, din punctul meu de vedere, este responsabilitatea lui, deoarece el este şeful instituţiei care trebuie să stea la veghe, trebuia să vegheze respectarea legii şi asigurarea că urmărirea penală la noi se face calitativ. La noi s-a ajuns la aceea că oameni nevinovaţi sunt trimişi în judecată de aceea că nu au suficienţi bani să dea cuiva mită. Aceasta este oribil, ieşit din comun. Eu vorbesc cu oamenii în piaţă, aud nişte tragedii sufleteşti, oamenii sunt disperaţi. Cuvintele pe care aceşti oameni le folosesc pentru descrierea procurorilor și judecătorilor eu nu pot să le pronunţ aici.”

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, dumneavoastră aţi fost judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Am înţeles că acum apăraţi un politician din opoziţie la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, aţi semnat dosarul domnului Renato Usatîi. Pe de altă parte, cereţi aceste revendicări politice de a înnoi clasa politică. Pe cine daţi jos şi pe cine aduceţi la putere?

Stanislav Pavlovschi: „Eu nu sunt avocatul domnului Renato Usatîi. Este informaţie care nu corespunde realităţii. Da, într-adevăr, eu am pregătit proiectul cererii în numele Partidului „Patria”, al cărui preşedintele este domnul Ciobu, nu domnul Renato Usatîi şi cererea e semnată de către acest domn. Eu conlucrez mai mult cu avocaţii lui, cu domnul Renato Usatîi nu sunt în contact.”

Europa Liberă: E clar pe cine daţi jos. Pe cine vreţi să aduceţi la putere?

Stanislav Pavlovschi: „Este o întrebare interesantă. Şi nu numai dumneavoastră mi-o adresaţi. Într-adevăr, există pericolul foarte mare că, în urma acestui spirit protestatar al poporului moldav, la putere, teoretic vorbind, ar putea veni o forţă mai puţin democratică. Da, pericolul există. De aceea apare o altă necesitate. În timpul mitingului din 7 iunie, la mitingul precedent celui din 6 septembrie, oamenii ne întrebau pentru cine să voteze. Şi atunci am spus că noi vom elabora un model al politicianului.”

Europa Liberă: Acum spuneţi clar: îi daţi jos pe aceştia şi cine vine la putere?

Stanislav Pavlovschi: „Apare necesitatea formării unei formaţiuni politice care şi-ar asuma răspunderea pentru asigurarea cursului european al Republicii Moldova, cursul european real, nu cel mimat.”

Europa Liberă: În caz dacă eşuează aceste proteste, ce se întâmplă?

Stanislav Pavlovschi: „Înseamnă că, în următorii 10-15 ani, Moldova va rămâne în mocirla aceasta a corupţiei în care se află şi acum.”

Europa Liberă: Mai sunteţi dispuşi să discutaţi cu guvernanţii?

Stanislav Pavlovschi: „Este o întrebare dificilă. Noi discutăm cu guvernanţii o singură chestiune – îndeplinirea cerințelor proclamaţiei de la Marea Adunare Naţională din 7 septembrie. Mai mult noi nu avem ce discuta cu ei.”

Europa Liberă: Şi atunci apare întrebarea: vreţi totul sau nimic?

Stanislav Pavlovschi: „Revendicările prevăzute în proclamaţie pot fi divizate în trei categorii – demiterea primelor șase persoane despre care am vorbit. În cazul în care ei refuză, următoarele revendicări sunt demiterea preşedintelui ţării.”

Europa Liberă: Este imposibil, au rămas şase luni până la expirarea mandatului şefului statului.

Stanislav Pavlovschi: „Da, dar nimeni nu poate să-i încurce domnului Timofti să-şi dea demisia, dacă el este un om de onoare şi nu a pierdut ultimele rămăşiţe ale demnităţii.”

Europa Liberă: El spune că o asemenea variantă ar putea adânci criza politică.

Stanislav Pavlovschi: „Depinde la ce etapă de criză politică vom ajunge. Nimeni nu poate prevedea până la ce nivel de revoltă ar putea ajunge oamenii în situaţia în care aceste revendicări n-ar fi îndeplinite. Nu uitaţi că Moldova a trecut prin conflictul transnistrean, avem foarte mulţi oameni, combatanţi, foşti militari, care au deprinderi de lupte reale, nu copiii care stau lângă guvern şi guvernarea crede că aceşti poliţişti de 18 ani, sărmanii, vor fi în stare, care nici nu sunt hrăniţi. Oamenii noştri hrănesc poliţiştii şi le dau câte o ceaşcă de ceai.”

Europa Liberă: Printre revendicări e şi demisia cabinetului de miniştri, în frunte cu domnul Streleţ. Şeful executivului v-a dat un răspuns franc, că nu abandonează fotoliul de premier, pentru că doar Parlamentul poate să i-o ceară.

Stanislav Pavlovschi: „Domnul Gaburici tot aşa spunea. Aceasta depinde de intensitatea presiunilor poporului asupra guvernului. Dar repet, nu este demiterea guvernului un scop în sine. Noi vrem să schimbăm situaţia. Dacă ei schimbă şase persoane, din punctul nostru de vedere, responsabili pentru halul în care a nimerit ţara noastră, şi dacă ei instaurează acolo oameni demni, decenţi, care au trecut lustraţia populară, atunci noi putem merge şi mai departe. Pentru noi contează situaţia să fie schimbată, dar nu domnul Streleţ să-şi dea demisia numaidecât. Deşi, repet, aceasta este prevăzut în proclamaţia Marii Adunări Naţionale. Dar noi prioritizăm revendicările, ceea ce e important pe primul loc, ceea ce e mai puţin important pe al doilea loc. Aceasta se referă în egală măsură şi la alegerile parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dacă timpul se tergiversează, moare spiritul protestatarilor?

Stanislav Pavlovschi: „Nu moare. El invers, va creşte. Spiritul protestatar va creşte. Eu nu doresc ca el să depăşească limitele rezonabile, dar în mod normal pentru revolta populară nu sunt limite.”

Europa Liberă: De la revoltă la revoluţie  mai e un pas-doi?

Stanislav Pavlovschi: „Poate fi vorba şi de revoluţie. Nimeni nu a privat un popor de dreptul la revoluţie. Nu poate face revoluţie Platforma „DA”, acesta ar fi un fel de complot. Dar poporul nu poate fi privat de acest drept, în cazul în care guvernul nu-şi dă seama că nu se poate de jucat cu propriul popor, că acest joc se termină foarte prost. Şi niciun guvern represiv nu a reuşit să câştige războiul împotriva propriului popor.”

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

o săptămână ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago