Select your Top Menu from wp menus

Paul Goma nu merită Premiul Naţional al R.Moldova?

Astăzi a avut loc sedinţa Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional al R.Moldova,  care s-a lăsat cu un total de 8 candidaturi desemnate prin vot secret, după cum anunţă un comunicat de presă al Guvernului. Pentru Premiul Naţional au fost înaintate  in total 25 de dosare. Trei dintre acestea au fost respinse pe motiv că nu corespund cerinţelor Regulamentului, iar alte două au fost retrase la iniţiativa candidaţilor, se precizează in comunicat.

Potrivit Orhei.Info, printre domeniile de unde au fost aprobate candidaturile nu se regăseşte literatura, iar printre cei desemnaţi  – niciun scriitor. Asta insemnând că reputatul militant anticomunist, scriitorul  Paul Goma nu va deveni laureat al Premiului Naţional al R.Moldova.
Amintim ca candidatura scriitorului Paul Goma, a fost înaintată la premiul pentru literatura cu suportul mai multor scriitori, oameni de artă şi insituţii de cultură din R.Moldova.

In cercuri avizate au existat insa pareri ca Paul Goma este vazut  de unii membri ai juriului ca o personalitate controversata fata de care ar avea rezerve.  Astfel,  un alt candidat la Premiul National pentru literatura, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, a solicitat Ministerului Culturii, care l-a propus pentru premiu, sa-i retragă numele de pe lista de concurenţi în favoarea lui Paul Goma.  Emilian Galaicu Păun a şi declarat   că a pierde în faţa lui Paul Goma este deja o nesperată onoare; a câştiga Premiul Naţional înaintea Domniei Sale  constituie o mare ruşine .
Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, raionul Orhei. La vârsta de 9 ani el s-a refugiat împreună cu părinții în România, din calea Armatei Sovietice. In prezent, locuieste in Franta.
Paul Goma este apreciat de toata lumea progresiva  pentru romanele sale despre închisorile comuniste cum ar fi„Ostinato”, „Patimile după Pitești”, „Gherla”, „Garda inversă”, dar si pentru asa lucrari  cum este romanul “Din calidor” care evoca imagini din copilaria sa in  satul Mana, judetul Orhei.

Premiul Naţional al R.Moldova, in valoare de 100 de mii de lei,  a fost instituit de catre Guvernul R. Moldova în anul 2012  în locul fostului Premiu de Stat al RM si este decernat anual unor personalităţi marcante în domeniului ştiinţelor, tehnologiilor, culturii şi artelor, şi sportului.

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/paul-goma-nu-merita-premiul-national-al-r-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19