Căpuşele atacă oamenii şi în mijlocul verii, tramsmiţându-le o infecţie periculoasă. Potrivit CSP Orhei, recent două persoane s-au adresat la medic după ce au fost înţepate de căpuşe. Oamenii s-au alarmat din cauza semnelor rămase pe corp, în ciuda faptului că au extras căpuşele din locurile în care s-au înfipt.
O locuitoare a satului Bulaiesti s-a plâns că în locul cu pricina s-a format un cerc roşu care continua să crească şi la două săptămâni după ce a îndepărtat căpuşa. Femeia a spus că şi înainte, când mergea în pădurea din preajmă cu animalele domestice, i se întâmpla să fie muşcată, dar niciodată nu a suferit vreo consecinţă.
Medicul epidemiolog, Lidia Bordian, a relatat pentru Radio Orhei că infecţia transmisă de căpuşe se numeşte borelioză. Cazurile sunt semnalate după incalzirea vremii, in aprilie. De la începutul acestei perioade şi până în prezent în raionul Orhei au fost inregisrate 4 cazuri de borelioză la persoane adulte. Din fericire, victimele căpuşelor n-au întârziat la medic şi, în lipsa unei forme grave a îmbolnăvirii, lor le-a fost prescris tratament cu antibiotice la domiciliu.
Lidia Bordeian a menţionat că cea mai sigură metodă de prevenire a infectării este ca pentru ieşirile în padure şi la iarbă să fie alese haine care lasă cat mai puţine porţiuni ale corpului deschise, iar după întoarcerea acasă – verificarea pielii şi, eventual, îndepărtarea capuşelor.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…