Select your Top Menu from wp menus

Patru mii de studenți au semnat pentru accesul în cămine și după ora 24.00

Reprezentanții organizațiilor de tineret a trei partide politice – PAS, PLDM şi PPPDA își doresc schimbarea unei hotărâri de Guvern pentru a avea acces liber în căminele studențești și după ora 24.00. Aceștia au colectat peste 4000 de semnături şi în cazul în care Guvernul nu va da curs solicitării, tinerii sunt decişi să ajungă la Curtea Constituțională.

Liviu Vovc, președintele tinerilor Platformei DA, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că studenții şi locatarii din cămine consideră că regulamentul care interzice accesul în cămine după ora 24.00 încalcă drepturile tineretului. Atât timp cât studenții au împlinit vârsta de 18 ani, fiecare dintre ei are dreptul să-şi organizeze timpul aşa cum doreşte. Mulți tineri muncesc pentru a-şi plăti studiile, iar restricționarea accesului în cămine le creează dificultăți. Președintele tinerilor din Platforma DA spune că hotărârea respectivă de Guvern încalcă legea cu privire la autonomia universitară.

Dan Perciun, președintele organizației de tineret a PAS, spune că semnăturile colectate vor fi depuse la Ministerul Educației pe 24 martie, la ora 14.00, în cadrul unui eveniment public. În cazul în care ministerul va merge în întâmpinarea studenților, va fi un pas în direcția corectă, în direcția democrației participative, susține tânărul. Dacă însă nu va accepta dialogul, va alimenta în continuare percepția tinerilor precum că Ministerul Educației şi Guvernul sunt captive anumitor interese private şi nu sunt instituții care să audă vocea cetățeanului de rând.

Dan Perciun a mai spus că îi vine greu să creadă că într-o ţară din UE, dacă un grup de studenți ar colecta semnături de la peste 10% din toată populația studențească, ministerul şi instituțiile statului ar rămâne indiferente. Președintele PAS Youth spune că sunt pregătiți şi pentru scenariul în care Ministerul Educației va neglija subiectul, iar în acest caz tinerii vor merge în instanță şi vor invoca clauza de neconstituționalitate.

Ruxanda Macuh, membră TLDM, spune că au desfășurat campania de colectare a semnăturilor atât online, cât şi în campusurile universitare şi cămine. Speranţa şi dorinţa ca lucrurile să se schimbe au crescut în urma interacţiunii acestora cu studenţii, afirmă tânăra. Totodată în timpul colectării semnăturilor studenţii din cămine le-au povestit membrilor de partid că prin limitarea accesului în cămine „doamnele de la recepţie se aşteaptă la favoruri” de la cei care vin după ora 24.00.

Semnăturile au început a fi colectate pe 27 februarie. În cămine locuiesc circa 13 mii de studenți.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/patru-mii-de-studenti-au-semnat-pentru-accesul-in-camine-si-dupa-ora-24-00/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19