Categories: PoliticSocialȘtiri

Patru magistrați din R. Moldova sînt cercetați penal

Unul dintre cei patru este Aureliu Colenco, fost preşedinte al Curţii De Apel economice din Chişinău lichidată acum câţiva ani de legislativ, sub pretextul reorganizării, dar care era văzută de actualele autorităţi angajate în reformarea justiţiei ca un focar de corupţie.

Rămas fără înalta funcţie din sistemul judecătoresc, Colenco a respins transferurile ce i s-au propus în instanţe mai inferioare şi a încercat să obţină o licenţă de avocat, iar după ce solicitarea i-a fost respinsă, pe motive de reputaţie pătată, a obligat totuşi prin justiţie autorităţile să i-o elibereze, iar la scurt timp a ajuns chiar preşedinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova. Apariţia sa la o şedinţă în legislativ în calitate de consilier al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon i-a iritat pe liderii de la Chişinău. Platon este acuzat de clasa politică de la guvernare că ar fi stat în spatele mai multor atacuri raideri asupra băncilor moldoveneşti, iar mai recent – că ar fi încercat şi să cumpere deputaţi pentru a desfiinţa coaliţia pro-europeană de la Chişinău. Şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat nu demult la o adunare a magistraţilor că cei doi, Platon şi Colenco, ar fi lucrat mână în mână şi pe timpul în care magistratul conducea Curtea de Apel Economică.

Ce i se incriminează totuşi acum lui Colenco şi celorlalţi? Într-un comunicat difuzat astăzi, Procuratura general, care a cerut CSM acceptul pentru ancheta penală, s-a ferit să dea prea multe detalii. De la ministrul justiţiei, Oleg Efrim, membru din oficiu al CSM, am aflat că ar fi vorba despre o decizie prin care s-ar fi favorizat o manipulare cu măsurile de asigurare într-un proces:

„Este acelaşi dosar pe care ceva timp în urmă I s-a ridicat imunitatea judecătorului Munteanu de la Curtea de Apel Economică. El a pronunţat o încheiere prin care a substituit o măsură de asigurare, un imobil l-a schimbat cu altul de 10 ori mai ieftin. Am susţinut demersul procurorului, pe care îl consider fundamentat. Acum rămâne procuratura să demonstreze intenţia de a prnunţa o decizie ilegală. Mă bucur că acum, CSM mai uşor dă astfel de decizii şi îl lasă pe procuror să-şi facă treaba. Ceea ce e important din toată această poveste că nu mai există această unitate, solidaritate de breaslă.”

În investigaţiile jurnalistice, numele lui Colenco a apărut în legătură cu mai multe decizii suspecte, printre ele cele mai de rezonanţă – deposedări ostile ale unor acţionari ai Victoriabank şi scandalurile de la Fabrica de Zahăr din Glodeni sau compania Xenon.

Mai mulţi membri ai CSM cărora le-am solicitat detalii despre decizia de marți s-au ferit să comenteze. Observatorii independenţi cu care am discutat subiectul cred că autorităţile par decise să-l ajungă din urmă pe faimosul şef al instanţei economice, despre care se crede că ar deţine inclusiv un iaht în Odesa, pentru felul cum a judecat în cariera sa anterioară, ca să transmită următorul mesaj corpului de magistraţi: „aşa nu se va mai putea”.

Un alt magistrat din rândul celor patru cercetaţi penal de procuratură, Valeriu Harmaniuc, şi-a depus săptămâna trecută demisia, odată cu 14 magistraţi care au plecat concomitent din sistem şi despre care ministrul Efrim crede că nu au rezistat reformelor. Pentru o funcţie de magistrat candidează în schimb fiul acestuia despre care presa a scris că ar deţine averi de milioane.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago