Iazul din orasul Orhei ar putea deveni proprietate a raionului. Despre aceasta a anuntat consilierul orasenesc Vladimir Gurduza, care este si sef al Directiei Economie si Investitii in cadrul Consiliului raional (CR) Orhei. Declaratia a fost facuta la Radio Orhei, in emisiunea de dezbateri in direct cu tema “Reconditionarea iazului orasenesc: probleme si solutii”. Dezbaterile, la care au mai participat managerul-sef al I.M. „Servicii Comunal-Locative Orhei” Nicanor Pulbere si medicul-igienist la Centrul de Sanatate Publica Orhei, Constantin Vacarciuc, au reconfirmat faptul ca iazul orasenesc si plaja nu coresund nici pe departe notiunii de zona de recreere, aflandu-se intr-o delasare vizibila.
Nici la acest inceput de vara situatia de la iazul orasenesc , unde si nivelul apei este diminuat din cauza pescuitului pe scara aproape indiustriala, nu da semne de ameliorare. Aceasta, din cauza faptului ca de-a lungul anilor apa si plaja au avut nu doar un singur gestionar. Apartenenta iazului a fost indelung revendicata si in instantele de judecata, dupa ce printr-o Hotarare de Guvern de la inceputul deceniului trecut, acest bazin acvatic a fost transmis Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor.
Intre timp, chiar in zona de protectie a iazului au aparut case si constructii care sunt surse de poluare a apei. Astfel, desi de mentinerea plajei in ordine este responsabila I.M. “Servicii Comunal Locative Orhei” (SCL), persoanele vinovate de neregulile sanitaro-igienice din apa si de pe maluri sunt dificil de tras la raspundere, a mentionat medicul-igienist Constantin Vacarciuc.
Vladimir Gurduza a amintit ca cu aproape 2 ani in urma, in calitatea sa de consilier orasenesc, le-a propus colegilor din Consiliu un proiect de decizie pentru ca iazul sa fie readus in patrimoniul orasenesc, dar documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi. Autoritatile raionale s-au dovedit a fi mai interesate de iazul din Orhei si in rezultatul actiunilor pe care le-au intreprins, Guvernul ar putea aproba in scurt timp transmiterea iazului in proprietatea administratiei publice locale de nivel raional, a punctat Gurduza.
Perspectiva intrarii iazului sub umbrela unui stapan sigur si responsabil a fost salutata de toti participantii la emisiune care au cazut de acord ca existenta unui proprietar va permite atragerea investitiilor in scopul reconditionarii acestui bazin acvatic. Managerul-sef al I.M. „SCL Orhei” , Nicanor Pulbere, a opinat totusi ca de iaz ar trebui sa se ocupe Primaria orasului, iar autoritatile raionale sa-i acorde sprijinul financiar necesar.
Emisiunea de dezbatere de sambata, 8 iunie, cu tema “Reconditionarea iazului orasenesc: probleme si solutii” a fost organizata de Radio Orhei in cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și responsabilității autorităților prin activități comune ale mass – media și societății civile în Moldova”, implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF).
Sfârșit de octombrie, copacii se dezgolesc, iar curțile și grădinile oamenilor se umple cu frunzele…
Componența echipei guvernamentale ar putea fi modificată după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale,…
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii…
Înotătorul Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa, Angela Lazarenco, a fost inclusă eronat în…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele alegerilor și referendumului din 20 octombrie. Potrivit acestor date,…
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) desfășoară vineri, 25 octombrie curent, percheziții în municipiul Chișinău, dar…