Iazul din orasul Orhei ar putea deveni proprietate a raionului. Despre aceasta a anuntat consilierul orasenesc Vladimir Gurduza, care este si sef al Directiei Economie si Investitii in cadrul Consiliului raional (CR) Orhei. Declaratia a fost facuta la Radio Orhei, in emisiunea de dezbateri in direct cu tema “Reconditionarea iazului orasenesc: probleme si solutii”. Dezbaterile, la care au mai participat managerul-sef al I.M. „Servicii Comunal-Locative Orhei” Nicanor Pulbere si medicul-igienist la Centrul de Sanatate Publica Orhei, Constantin Vacarciuc, au reconfirmat faptul ca iazul orasenesc si plaja nu coresund nici pe departe notiunii de zona de recreere, aflandu-se intr-o delasare vizibila.
Nici la acest inceput de vara situatia de la iazul orasenesc , unde si nivelul apei este diminuat din cauza pescuitului pe scara aproape indiustriala, nu da semne de ameliorare. Aceasta, din cauza faptului ca de-a lungul anilor apa si plaja au avut nu doar un singur gestionar. Apartenenta iazului a fost indelung revendicata si in instantele de judecata, dupa ce printr-o Hotarare de Guvern de la inceputul deceniului trecut, acest bazin acvatic a fost transmis Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor.
Intre timp, chiar in zona de protectie a iazului au aparut case si constructii care sunt surse de poluare a apei. Astfel, desi de mentinerea plajei in ordine este responsabila I.M. “Servicii Comunal Locative Orhei” (SCL), persoanele vinovate de neregulile sanitaro-igienice din apa si de pe maluri sunt dificil de tras la raspundere, a mentionat medicul-igienist Constantin Vacarciuc.
Vladimir Gurduza a amintit ca cu aproape 2 ani in urma, in calitatea sa de consilier orasenesc, le-a propus colegilor din Consiliu un proiect de decizie pentru ca iazul sa fie readus in patrimoniul orasenesc, dar documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi. Autoritatile raionale s-au dovedit a fi mai interesate de iazul din Orhei si in rezultatul actiunilor pe care le-au intreprins, Guvernul ar putea aproba in scurt timp transmiterea iazului in proprietatea administratiei publice locale de nivel raional, a punctat Gurduza.
Perspectiva intrarii iazului sub umbrela unui stapan sigur si responsabil a fost salutata de toti participantii la emisiune care au cazut de acord ca existenta unui proprietar va permite atragerea investitiilor in scopul reconditionarii acestui bazin acvatic. Managerul-sef al I.M. „SCL Orhei” , Nicanor Pulbere, a opinat totusi ca de iaz ar trebui sa se ocupe Primaria orasului, iar autoritatile raionale sa-i acorde sprijinul financiar necesar.
Emisiunea de dezbatere de sambata, 8 iunie, cu tema “Reconditionarea iazului orasenesc: probleme si solutii” a fost organizata de Radio Orhei in cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și responsabilității autorităților prin activități comune ale mass – media și societății civile în Moldova”, implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF).