Select your Top Menu from wp menus

PAS va cere instituțiilor internaționale ca CEC să-și respecte obligațiunile

Partidul Acțiune și Solidaritate va transmite o scrisoare în adresa tuturor instituțiilor internaționale care acordă asistență tehnică Comisiei Electorale Centrale și va solicita sprijinul lor pentru a determina instituția să-și îndeplinească obligațiunile conform legii. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit liderului PAS, partidele politice din Republica Moldova și în special cele care sunt la guvernare nu respectă legea cu privire la finanțarea partidelor politice, și anume depășirea sumei care poate fi colectată prin donații în formă de cash. În același timp, Comisia Electorală Centrală încearcă să protejeze anumite partide, în special Partidul Democrat, care a depășit această sumă cu 29 milioane de lei.

„Chiar dacă legislația Republicii Moldova a fost puțin îmbunătățită în ceea ce privește finanțarea transparentă și corectă a partidelor politice, unele dintre ele, dar în special cele care sunt la guvernare nu o respectă. Unii membri ai Comisiei Electorale Centrale încearcă să protejeze anumite partide, și anume Partidul Democrat, în situația în care acest partide, dar și altele au încălcat legea, ei nu le cer să achite sancțiunile așa cum indică legea”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit președintelui PAS, rapoartele unor organizații nonguvernamentale arată că Partidul Democrat a depășit suma permisă pentru a fi colectată în formă de donații în cash, cu aproximativ 29 de milioane de lei, sumă care trebuie transferată la Bugetul de Stat.

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a specificat că după nenumăratele solicitări ale formaţiunii către Comisia Electorală Centrală de a obliga partidele să respecte legea, în luna mai a acestui an, CEC a încercat absolvirea Partidului Democrat de obligația de a restitui banii, prin abrogarea punctului 32 din regulamentul care prevede interdicția încasărilor banilor în numerar mai mare decât un salariu mediu pe economie, și a respins repetat sesizarea PAS.

Potrivit juristului, luarea măsurilor în vederea obligării Partidului Democrat și altor partide să verse în bugetul de stat sumele respective a fost condiționată de emiterea de către Curtea Supremă de Justiției a unei decizii irevocabile la acest subiect.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pas-va-cere-institutiilor-internationale-ca-cec-sa-si-respecte-obligatiunile/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19