Select your Top Menu from wp menus

PAS propune un mecanism de finanțare a partidelor politice

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune un nou mecanism de finanțare a partidelor politice, astfel ca plafonul de sus al donațiilor să nu depășească valoarea a două salarii medii pe economie pe an, adică echivalentul a aproximativ zece mii de lei, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, lidera PAS, Maia Sandu și-a exprimat speranța că se vor găsi deputați în Parlamentul Republicii Moldova care vor prelua propunerea și o vor promova sub forma unei inițiative legislative. Totodată conceptul propus de PAS va fi transmis Comisiei de la Veneția, căreia i se va solicita ajutorul în a determina guvernarea de la Chișinău să plafoneze donațiile către partidele politice din Moldova. Aceasta a spus că finanțarea partidelor politice cu bani mulți și murdari reprezintă pericolul cel mai mare pentru procesul democratic, iar acest lucru se întâmplă în Partidul Democrat, dar și în alte partide, a mai spus Maia Sandu.

Aceasta a notat că, în ultimii doi ani, Partidul Democrat a acumulat ilegal 47 de milioane de lei de la donatori, iar suma este peste limita impusă de un regulament al Comisiei Electorale Centrale.

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a menționat că, în septembrie anul curent, instanța de judecată a anulat regulamentul aprobat de CEC în ianuarie 2016. Decizia instanței nu are efect retroactiv, iar CEC ar trebui să oblige Partidul Democrat să verse în bugetul de stat sumele adunate în perioada ianuarie 2016 – septembrie 2017. Dacă CEC și-ar îndeplini obligațiunile, iar suma pe care partidele au strâns-o ilegal de la donatori ar fi vărsată în bugetul de stat, aceasta ar acoperi „aproape în întregime” cheltuielile pentru viitorul scrutin parlamentar, a mai spus Sergiu Litvinenco.

La conferință a fost prezentată o presupusă schemă după care se finanțează Partidul Democrat. Din comisioanele contractelor de achiziții publice câștigate de companii apropiate membrilor PDM se colectează bani cash, care se legalizează ulterior prin donarea lor formală către Partidul Democrat de diferiți funcționari publici. Ulterior, din banii colectați în numerar de Partidul Democrat se achită servicii de promovare la canalele de televiziune deținute de Plahotniuc și, în acest mod, Vlad Plahotniuc nu doar că face promovare partidului pe care-l conduce, ci obține chiar și profit.

Partidul Democrat nu a comentat deocamdată declarațiile PAS.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/pas-propune-un-mecanism-de-finantare-a-partidelor-politice/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19