Prin adoptarea Legii cetățeniei prin investiție, autoritățile îndreaptă Republica Moldova în direcția statelor off-shore, susțin reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit PAS, prin aplicarea acestei legi, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să poată să fie obținută foarte ușor de persoane cu trecut dubios. Mai mult, aceasta ar permite revenirea banilor furați și scoși din țară, în zona legalității, transmite IPN.
Igor Grosu, secretar general PAS, a declarat într-o conferință de presă că această lege permite acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile în care solicitantul varsă într-un fond special o sută de mii de euro, adică îi dăruieşte statului Republica Moldova sau în condițiile în care străinul investește 250 de mii de euro în proprietăți, hârtii de valoare. Potrivit lui, acest proiect de lege a fost adoptat în Parlament la finele anului 2016, inițiativa fiind înregistrată în aceeași zi când a fost înregistrat și „un alt proiect faimos” cu privire la amnistia fiscală. Ambele proiecte au aceiași autori în frunte cu președintele Parlamentului, însă ultimul a fost retras sub presiunea societății civile și a partenerilor de dezvoltare.
Secretarul PAS a menționat că, deși prevederi similare există și în legislația altor state, condițiile de acordare a cetățeniei nu sunt atât de facile, în comparație cu Republica Moldova. „Cu câteva mici excepții, în țările în care se acordă cetățenia prin investiții, condițiile impuse se referă la investiții directe în afaceri și în hârtii emise de corporații, dar nu în împrumuturi de stat prin emiterea hârtiilor de valoare, cum este în cazul Republicii Moldova”, a opinat Igor Grosu.
Dan Perciun, președinte al PAS Youth, a spus că, în argumentarea oferită de către autorii acestei legi, se menționează că prevederile reprezintă un instrument de atragere a investițiilor străine în Republica Moldova, însă, în opinia sa, aceasta este o justificare formală, iar motivele reale de adoptare a acestei legi sunt altele. Potrivit lui, CNA a subliniat în avizul său negativ pentru acest proiect că persistă două riscuri majore. Primul risc se referă la faptul că legea pune în pericol securitatea națională a statului în măsura în care Moldova ar putea deveni un coridor pentru terorismul internațional. Totodată, legea dată generează riscul de amplificare a fenomenului de spălare a banilor prin intermediul Republicii Moldova: „CNA mai spune că acest proiect ar fi putut fi elaborat pentru persoane concrete care ar avea beneficii directe”.
Jurist ul formaţiunii, Sergiu Litvinenco, a declarat că atunci când PAS a propus permiterea donațiilor mici și transparente din partea diasporei pentru partide, Partidul Democrat s-a opus, invocând că această inițiativă ar putea aduce bani murdari din Federația Rusă. Or, potrivit lui, acum democrații au propus și au votat o lege care poate aduce bani murdari, inclusiv din Federația Rusă, plus ca urmare fiind acordată și cetățenia Republicii Moldova.
PAS urmează să înainteze un demers Procuraturii Generale prin care solicită să se verifice, dacă în acțiunile promotorilor celor două inițiative nu există elemente constitutive de infracțiune. Un alt demers este adresat Guvernului. Prin acesta, PAS cere suspendarea punerii în aplicare a legii respective, iar până la aprobarea regulamentului de implementare a prevederilor date, să fie organizate consultări suplimentare. De asemenea, PAS propune ca, în cazul în care guvernarea vrea să demonstreze că are intenții bune cu privire la această lege, să prevadă verificarea integrității și a bunelor intenții ale persoanelor solicitante de cetățenie de către unele companii internaționale cu renume, precum ar fi Kroll.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…