PAS: Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău a fost semnat cu încălcarea legislaţie

Contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost semnat cu încălcarea legislaţiei. În timp ce câştigător al concursului a fost Asociaţia persoanelor juridice Aeroportul Habarovsk şi Kolomenschii Zavod, contractul de concesionare a fost semnat cu altă persoană juridică, şi anume cu SRL Aviainvest, care nu a participat la licitaţie şi care nu a demonstrat că satisface criteriile care trebuiau să stea la baza atribuirii contractului de concesionare. Declaraţia a fost făcută de preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Potrivit ei, această încălcare este suficientă pentru a declara nulitatea contractului, transmite IPN.

Maia Sandu a menţionat că după furtul bancar, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău este a doua afacere misterioasă în care guvernarea refuză să facă lumină. „Dacă în cazul elucidării furtului bancar cel puţin avem nişte acţiuni declarative din partea guvernării prin care ni se spune că cei implicaţi în furt vor fi identificaţi şi sancţionaţi, iar banii vor fi recuperaţi, în cazul Aeroportului subiectul nici nu se discută, în pofida faptului că există dovezi serioase că contractul de concesionare a fost semnat cu încălcarea legislaţiei”, a declarat preşedinta PAS.

Membrul PAS, Sergiu Litvinenco, a menţionat că în contractul de concesionare obligaţiile părţilor nu sunt stabilite foarte clar pentru toată perioada concesiunii, exactitatea obligaţiilor fiind valabile doar pentru primii ani de executare. Cu toate acestea, contractul nu spune cum acesta se modifică şi dacă în general contractul poate fi modificat.

„A doua problemă ţine de articolul 24 al contractului. Acesta prevede că statul va putea rezilia contractul doar dacă concesionarul nu-şi va îndeplini obligaţiile după expirarea a 36 de luni de la momentul încălcării contractului. Altfel spus, dacă se constată că investitorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale, statul nu poate rezilia contractul, ci trebuie să aştepte încă trei ani pentru a avea acest drept. Practic, rezilierea contractului cu o astfel de prevedere devine imposibilă. Termenul respectiv este mai mult decât suficient pentru ca oricare obligaţie contractuală să poată fi îndeplinită de către concesionar”, spune Sergiu Litvinenco.

O altă problemă semnalată este taxa de modernizare a aeroportului, de 9 euro, pe care o achită fiecare persoană care ajunge în sala de aşteptare a aeroportului la plecarea din ţară. Această taxă va fi valabilă toţi cei 49 de ani menţionaţi în contract. „Includerea în contract a acestei taxe este abuzivă, iar prevederea din hotărârea Guvernului prin care acesta se obligă să o menţină pentru 49 de ani este ilegală. De ce? Pentru că Legea aviaţiei civile spune că Ministerul Transporturilor, la propunerea Autorităţii Aeronautice Civile, aprobă taxa respectivă, şi nu Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, cum este indicat în hotărârea de Guvern”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Potrivit calculelor PAS, din aceste taxe concesionarul va colecta în total 784 de milioane de euro, ceea ce depăşeşte suma de 540 de milioane de euro care reprezintă angajamentul investitorului pentru întreaga perioadă.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago