Categories: PoliticȘtiri

Participanţii la acţiunea de duminică au votat Unirea cu România

Mii de persoane s-au adunat duminică, 5 iulie, în centrul capitalei pentru a participa la acţiunea denumită Marea Adunare Naţională de la Chişinău şi unde au votat Unirea cu România. Potrivit organizatorilor manifestaţiei – asociaţiile membre al Blocului Unităţii Naţionale, la eveniment au participat 30 de mii de persoane. O parte dintre participanţii la eveniment, ulterior, din centrul Chişinăului, au plecat pe jos, în Marşul lui Ştefan cel Mare, spre Bucureşti, transmite IPN.

Participanţii la Mare Adunare Naţională au votat un document prin care au declarat că realizarea dreptului la unitate naţională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat. Dezbinarea naţională, aşa cum s-a vădit în ultimele decenii, nu duce decât la risipirea mijloacelor materiale şi a energiilor spirituale, provocând imense suferinţe poporului. Doar împreună putem făuri un viitor demn pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului, se spune în document.

Aceştia au făcut apel către toţi factorii de decizie din România şi Republica Moldova, ca, „mai presus de ideologiile şi interesele de partid, să promoveze solidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului. Parlamentele şi guvernele celor două state să constituie de urgenţă grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă şi politică a Unirii.”

În apel se mai spune: „Preşedintele României şi preşedintele Republicii Moldova, ministerele de externe de la Chişinău şi Bucureşti, să ia în discuţie subiectul viitorului comun al celor două state în organismele internaţionale din care fac parte Republica Moldova şi România. ParlamentulEuropean, Consiliul European şi Comisia Europeană, parlaméntele şi guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să sprijine acţiunile de apropiere a celor două state româneşti”.

Unioniştii vor merge pe jos în următoarele zile, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, într-o refacere la scară mare a „Podurilor de flori”, ca formă de manifestare a sentimentelor naţionale, instituită în perioada renaşterii naţionale care a precedat declararea Independenţei Republicii Moldova de fosta Uniune Sovietică. Organizatorii subliniază că este prima dată în istoria ultimilor ani când acţiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.

RadioOrhei

Recent Posts

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Aceasta este prilejuită comemorării celui…

11 ore ago

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

3 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

4 zile ago

Transportatorii nu renunță la proteste, deși au purtat discuții cu vicepremierul Bolea: „Nu mai credem în promisiuni”

Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…

4 zile ago

În 5 localități din raionul Orhei, săptămâna curentă se organizează examinări radiodiagnostice gratuite a cutiei toracice

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…

6 zile ago