Select your Top Menu from wp menus

Partea nevăzută a „războiului diplomatic” moldo-rus”

Publicația de limbă rusă newsmaker.md scrie că premierul Pavel Filip a avut o întâlnire cu ambasadorii europeni și cu șeful misiunii diplomatice americane de la Chișinău, la care a discutat despre încercările Rusiei de a obține punerea sub urmărire internațională a liderului PD, Vlad Plahotniuc de către Interpol. Potrivit newsmaker.md, care face referire la surse anonime, întâlnirea a avut loc în data de 9 martie, înainte ca premierul Pavel Filip, alături de alți oficiali moldoveni, să aibă o întrevedere cu ambasadorul Rusiei, căruia i-au transmis o notă prin care conducerea de la Chișinău se adresează autorităților de la Moscova privind „o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor moldoveni”.

Autorii newsmaker.md mai scriu că în cadrul întâlnirii dintre premierul moldovean și diplomații străini, s-a discutat despre sistemul internațional de notoficări al Interpolului. Potrivit sursei citate, anterior, împotriva lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi emis două notificări, ceea ce ar însemna că politicianul a fost pus sub urmărire anterior, dar nu se știe dacă acele notificări mai sunt valabile, mai scrie newsmaker.md.

La același subiect, pe tribuna.md, scrie analistul politic Igor Volnițchi într-un editorial intitulat „Partea nevăzută a „războiului diplomatic” moldo-rus”. Autorul a identificat mai multe explicații cu privire la „nota trimisă la Moscova”. Unele dintre ele spun că ar putea fi vorba de o tentativă a guvernării de la Chișinău de a obține mai mult sprijin, inclusiv financiar, din partea statelor occidentale. „O altă explicaţie este că autorităţile de la Chişinău au acţionat cu anticipare, dat fiind faptul că dispuneau de informaţii că autorităţile ruse ar fi pus ochii pe politicieni şi oficiali de nivel înalt din RM şi ar fi urmat să demareze în timpul apropiat unele acţiuni în raport cu aceştia. Înaintând această notă de protest, autorităţile de la Chişinău practic devalorizează posibilele acţiuni de genul celor menţionate mai sus”, mai scrie Igor Volnițchi.

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/partea-nevazuta-a-razboiului-diplomatic-moldo-rus/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19