Select your Top Menu from wp menus

Parlamentul moldovean a votat legea privind Tratatul de frontieră cu România

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în primă lectură Tratatul cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucureşti.

Deputaţii moldoveni au ratificat, de asemenea, în prima lectură Acordul dintre România şi Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar, chiar dacă unii deputaţi au cerut excluderea acestor două subiecte de pe ordinea de zi, relatează PRO TV Chişinău.

Deputaţii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca cele două documente să nu fie examinate de Palament, motivând că ratificarea acestora ar provoca şi mai multe disensiuni în regiunea transnistreană a ţării.

De asemenea, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a solicitat ca Tratatul de frontieră să nu fie ratificat, pe motiv că ar fi neconstituţional, deoarece a fost semnat de către fostul premier Vlad Filat, în timp ce doar preşedintele ţării ar avea dreptul să semneze tratate internaţionale.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, şi de fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Semnarea acestui tratat a provocat scandal la Chişinău atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE). Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că tratatul a fost semnat de Vlad Filat cu încălcarea normelor de procedură.

Tratatul este un document tehnic care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniţei sau deteriorarea semnelor de frontieră.

Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea în domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chişinău.

Cooperarea militară va include domenii precum planificarea apărării, managementul resurselor umane, informaţii militare sau activităţi medicale. Pentru punerea în aplicare a acordului este preconizată crearea unei comisii militare mixte care se va reuni anual, potrivit documentului.

Ambele documente au fost criticate dur de către opoziţia comunistă de la Chişinău.

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/parlamentul-moldovean-a-votat-legea-privind-tratatul-de-frontiera-cu-romania/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19