Select your Top Menu from wp menus

Parlamentul European priveşte cu îngrijorare situaţia din Moldova, europarlamenta

„Politicienii din Moldova trebuie să uite că ei pot conduce ţara aşa cum au făcut-o înainte. Coaliţia este azi abia creată pe jumătate. Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate”. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova în cadrul Parlamentului European, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, citat de IPN.

Oficialul european a spus că rezultatele alegerilor parlamentare au arătat un câştig al forţelor pro-europene, dar la limită, însă a crezut că acest rezultat va determina forţele politice învingătoare să parcurgă cea mai scurtă cale pentru crearea unui guvern, a unei coaliţii de guvernare, pentru a se mişca rapid înainte. „Ştim că formarea unor coaliţii nu a fost niciodată un proces simplu. Sunt diferite partide cu diferite ambiţii politice, dar şi cu ambiţii personale, cu scheme. Totuşi, ceasul ticăie, timpul trece, în loc să fi avut deja Guvernul învestit, cu toate instituţiile lucrând la agenda de asociere, de fapt discuţiile durează şi durează. Parlamentul European priveşte la această situaţie cu îngrijorare. Nu e plăcut să vedem această situaţie în care lipsesc deciziile ferme şi rezultatele tangibile”, a declarat Petras Austrevicius.

Acesta a subliniat că agenda de asociere cu Uniunea Europeană nu se va implementa de la sine, iar pentru aceasta trebuie să existe o voinţă politică puternică şi o capacitate administrativă puternică. „Cetăţenii au nevoie de realizări, nu de discuţii. Altfel, timpul e pierdut. Acest rezultat al alegerilor din noiembrie nu va mai putea fi atins cu uşurinţă. Partidele politice pro-europene alese acum trebuie să se grăbească să meargă cât mai curând înainte, dar asta nu se vede. Suntem cam dezamăgiţi”, a mai spus europarlamentarul.

Oficialul a mai spus că fenomenul corupţiei este o maladie, care poate fi combătut prin neimplicarea politicului. „Nu am încredere în aşa-numitele instituţii de investigare independentă a cazurilor de corupţie care sunt de fapt marionete ale partidelor politice. Astfel schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupţiei. Din această cauză, politicienii de la Chişinău care vor veni la Bruxelles la dialoguri cu liderii UE vor roşi, pentru că chestiunea corupţiei va fi abordată neapărat. Suntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel va fi doar un teatru. Vreau să zic că noi nu suntem orbi, noi monitorizăm situaţia”, a menţionat europarlamentarul.

Totodată oficialul a precizat că Moldova a fost steaua luminoasă a Parteneriatului Estic, acum viteza s-a încetinit. Este o criză de ştiri bune din Moldova. Situaţia din regiune este foarte complicată, şi e cazul să se facă paşi fermi înainte.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/parlamentul-european-priveste-cu-ingrijorare-situatia-din-moldova-europarlamenta/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19