Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul legii cu privire la publicitate

Legislația națională cu privire la publicitate ar putea fi racordată la standardele și bunele practici europene și internaționale în domeniu. Noul proiect de lege care urmează să substituie actuala Legea cu privire la publicitate a fost examinat, astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.
Proiectul, votat în I lectură, a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media și este promovat în Parlament de către un grup de deputați, anunţă un comunicat al Legislativului.
Noile reglementări propuse instituie regimul juridic al mesajelor de interes public, cele definite, în actuala legislație, ca „publicitate socială” și care sunt reglementate contradictoriu. Astfel, mesajele de interes public pot avea ca obiect valorile și principiile constituționale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, modul de viaţă sănătos și ocrotirea sănătăţii, drepturile și obligațiile persoanelor, autorităților și instituțiilor publice, centrale și/sau locale, condițiile de acces și de utilizare a serviciilor publice oferite gratuit de autoritățile publice, protecţia mediului, informarea cetățenilor în perioada electorală cu privire la alegeri, protecţia socială a populaţiei etc. Fiecare mesaj de interes public va putea fi difuzat atât gratuit, cât și contra plată.

De asemenea, se propune ca activitatea de planificare, asistență tehnică, evaluare și monitorizare în domeniul difuzării mesajelor de interes public de către persoanele juridice din sectorul statal să fie coordonată de Consiliul privind mesajele de interes public, care va avea un rol consultativ.

De asemenea, se prevede instituirea și implementarea regimului juridic al publicității politice în perioada extraelectorală, care nu există în prezent. Este stabilit cine nu poate fi furnizor de publicitate politică, precum și faptul că achitarea pentru serviciile de difuzare a publicității politice poate fi efectuată doar prin transfer bancar.
Alte modificări se referă la publicitatea exterioară, în condițiile descentralizării administrative și ale autonomiei locale, la regimul juridic al autoreglementării în acest domeniu, precum și asigurarea transparenței pe piața publicității, în vederea protecției concurenței.
Proiectul interzice publicitatea subliminală, publicitatea înșelătoare, publicitatea amorală, publicitatea discriminatorie, publicitatea sexistă, cea care poate provoca panică, instiga la violenţă sau la acţiuni periculoase, cea care încurajează, în mod direct sau indirect, comportamentul contrar legii, publicitatea prin care se denigrează produse, servicii sau profesii, precum și publicitatea penetrantă.
RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

6 ore ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

6 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

6 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o săptămână ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

o săptămână ago