Categories: ExternePoliticȘtiri

Parlamentul a legiferat „dreptul infractorilor aleşi”

Jurnalistii din Romania se refera la ziua parlamentara de ieri ca la un „blitzkrieg naucitor”. Prin adoptarea fara preaviz a unor modificari legislative, parlamentarii si toti alesii locali, ca si demnitarii numiti, ba inca si cei care practica meserii liberale, precum avocatii sau notarii, ies de sub incidenta legilor anticoruptie. Gaselnita a fost sa li se retraga calitatea de functionar public. Asa stand lucrurile, niciun parlamentar, sau primar, sau presedinte de consiliu judetean etc. nu mai poate fi anchetat de Directia Nationala Anticoruptie, de Agentia Nationala de Integritate sau de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Parlamentul a modificat dintr-un foc nu doar statutul demnitarilor, ci si situatia celor aflati in inchisoare pentru fapte de coruptie, sau care sunt in prezent judecati. Ei ies pur si simplu de sub incidenta legii. Sunt gratiati sau aministiati. Si nu doar ei, ci intreg grupul infractional in cadrul caruia eventual au actionat. ”Aceste modificări legislative anulează toată munca DNA, anihilează tot ce a făcut ANI în cei 5 ani de existenţă”, scrie Ondine Ghergut in Romania libera. Primarii pot sa-si atribuie linistiti lor si familiilor lor contracte cu statul. Cine fura 500.000 de euro, e prins si ii da inapoi, se alege doar cu o amenda administrativa. Cine fura doar 100.000 de euro, nu pateste nimic – explica Ondine Ghergut in cotidianul Romania libera.

Silviu Sergiu relateaza in Evenimentul zilei cum au procedat deputatii USL. Luni seara ei au mimat pur si simplu incheierea sedintei comisiei juridice. Au asteptat ca femeile de serviciu sa-si termine treaba si sa plece acasa, dupa care s-au reunit din nou si au introdus in proiect modificarile care aveau sa fie votate pe banda rulanta in dimineata urmatoare.

Sorina Matei explica in Evenimentul zilei ca avem in fata doar prima etapa a unui plan foarte bine pus la punct. In etapa a doua, interceptarile convorbirilor nu vor mai fi probe in instanta decat daca au fost efectuate dupa deschiderea procedurii judiciare, adica dupa ce potentialul infractor a fost anuntat ca i se asculta telefonul. Intr-o a treia etapa, DNA va fi contopita cu DIICOT, pentru ca USL sa-si poata numi oamenii sai la conducerea noii institutii anticoruptie, care va fi, desigur, „una de fatada”.

Tot ce s-a petrecut ieri in Parlament legifereaza „dreptul infractorilor alesi” – scrie editorialistul de la Gandul, Cristian Tudor Popescu. Cristian Pantazi, de la Hotnews vede si o proba a incapacitatii premierului Victor Ponta de a-si stapani partidul. Si nu doar atat. Puse la un loc cu semnalele date de USL in ultima perioada – si anume „renuntarea la lupta pentru Schengen, „regindirea” relatiei cu Rusia, prietenia la toarta cu China”, masurile luate ieri de Parlament arata ca lucrurile merg spre foarte rau, considera Pantazi.

„Ziua de 10 decembrie 2013 este cea în care am avut ocazia de a vedea conturându-se proiectul de ţară al majorităţii din camere. România lor este o ţară în care bunul-plac acordă celor ce devalizează, corup şi trafichează imunitate. Pentru ceilalţi, pentru cetăţenii convocaţi mecanic la urne, pentru cetăţenii care protestează, pentru cetăţenii care refuză să tacă, nimic altceva decât imaginea dezolantă a subdezvoltării democratice şi pauperizării”. Aceasta concluzie ii apartine lui Ioan Stanomir si este extrasa din comentariul sau postat pe Contributors.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago