Categories: PoliticȘtiri

Parlamentul a amânat aprobarea noii componenţe a CEC

Legislativul nu a reuşit să aprobe candidaturile a 8 din 9 membri din noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale, deoarece deputaţii Partidului Socialiştilor s-au arătat nemulţumiţi de proporţionalitate şi au solicitat să mai aibă un reprezentant la CEC, transmite IPN.

Raisa Apolschii, autoarea proiectului de hotărâre şi preşedinta Comisiei de profil, a comunicat în plen că s-a decis sesizarea Comisiei Naţionale de Integritate privind conflictul de interese sau lipsa acestuia în raport cu candidatura lui Maxim Lebedinschi, din partea PSRM, ţinându-se cont de faptul că fratele acestuia este deputat.

În context, deputatul socialist Adrian Lebedinschi a spus că a sesizat singur CNI ca să se expună vizavi de existenţa unui potenţial conflict de interese. De asemenea, deputatul a depus o declaraţie prin care a anunţat că se abţine de la vot pentru desemnarea membrilor CEC.

Deputatul comunist, Oleg Reidman a menţionat că desemnarea lui Eduard Răducan contravine legii, pe motiv că acesta a fost numit recent în funcţia de director la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, iar această funcţie interzice desfăşurarea unei alte activităţi în paralel. Ulterior, deputaţii comunişti s-au arătat nemulţumiţi de faptul că fracţiunea lor a putut desemna un singur candidat la funcţia de membru CEC având aceeaşi proporţie ca şi restul fracţiunilor din opoziţie – câte un candidat. Deputaţii socialişti au solicitat o pauză după care au mai propus o candidatură – Vadim Filipov.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus amânarea proiectului de lege pentru ca în Comisia juridică să fie examinate posibilele conflicte de interese şi ce trebuie de întreprins privind proporţionalitatea desemnării candidaţilor.

Conform proiectului, în funcţie sunt propuşi actualii membri ai CEC Vasile Gafton, Eduard Răducan şi Andrei Volentir. La fel, este vorba despre fostul viceministru al justiţiei, Sergiu Gurduza şi consilierul municipal, care este şi juristul Partidului Socialiştilor, Maxim Lebedinschi. Printre cei propuşi mai este şi Veaceslav Agrigoroae, care, conform CV-ului, este consilier de deputat în Parlament, Rodica Ciubotaru, juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL, şi Alina Russu, care este şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago