Select your Top Menu from wp menus

Parlamentele Republicii Moldova și României au adoptat o declarație comună

Parlamentele Republicii Moldova și României au adoptat astăzi, în cadrul ședinței solemne, o declarație comună. Aceasta vizează cooperarea bilaterală în diverse domenii, parcursul european al țării noastre și evoluțiile de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În declarație se reiterează sprijinul necondiționat oferit de-a lungul timpului de toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, a fost punctat obiectivul comun privind implementarea proiectelor strategice, bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii.

Documentul remarcă angajamentul solid al autorităților Republicii Moldova  pentru implementarea de reforme în domeniile-cheie, printre care justiția, combaterea corupției, consolidarea statului de drept, buna guvernare și eficientizarea administrației publice. În declarația comună adoptată se mai menționează că România va continua să acorde sprijin constant în demersurile de obținere a calității de stat candidat și avansarea traseului european al Republicii Moldova. Totodată, România va sprijini accelerarea adoptării standardelor și reglementărilor compatibile cu normele UE, în mod special în domeniul agricol, care pot conduce la creșterea competitivității economiei Republicii Moldova și la un acces cât mai larg pe piața comună europeană.  

Părțile au mai convenit să intensifice colaborarea bilaterală, inclusiv prin adoptarea unui plan de acțiuni comun al parlamentelor celor două state, menit să susțină agenda de reformare a Republicii Moldova, transpunerea legislației europene, transferul de expertiză și avansarea pe calea integrării europene.

Documentul aprobat astăzi se referă și la evoluțiile de securitate din regiune. Parlamentarii exprimă profunda preocupare față de contextul regional și condamnă cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, documentul salută modul exemplar în care autoritățile de la Chișinău și București, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul impunător de refugiați din Ucraina. ”Republica Moldova reconfirmă, inclusiv prin aceste eforturi, că este un stat cu vocație europeană, împărtășind în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană”, se menționează în declarația comună a Parlamentelor de la Chișinău și București.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/parlamentele-republicii-moldova-si-romaniei-au-adoptat-o-declaratie-comuna/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19