Parlamentare 2019// Înainte de a vota, ai aflat destule despre cei șase candidați de Orhei?

Înainte de a intra, duminica care vine, în secția de votare și în cabina de vot, nu strică de gândit o dată în plus cine ar fi bine să ajungă în Parlament, iar cine trebuie să stea departe de fotoliul de parlamentar. Pentru aceasta, reamintim pe scurt  cine sunt, de unde vin, ce averi au,  ce merite ori  „merite” au cei care vor să devină deputat  în urma luptei electorale în circumscripţia nr.18 Orhei.

Ne concentrăm  aici doar asupra datelor și informațiilor existente în spațiul public  (surse oficiale, anchete jurnalistice, etc.)  despre cei șase candidaţi de Orhei. În ordinea înscrierii în buletinele de vot, aceștia sunt: Vasile Costin (Partidul Democrat din Moldova – PDM), Ilan Șor (Partidul Politic Șor – PP Șor), Svetlana Căpăţâna (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – PCRM), Mihail Catraniuc (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – PSRM), Valeriu Munteanu (Blocul Electoral ACUM Platforma Da și PAS) și Dorin Zghibarță (Partidul Liberal – PL).

Candidatul PDM, Vasile Costin

În buletinul de vot “uninominal” prima poziţie este ocupată de către  candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM),  Vasile Costin, care a depus foarte operativ toate documentele necesare înregistrării în calitate de concurent electoral la CECEU nr.18 Orhei.

Candidatul PDM, Vasile Costin, are 56 de ani. Acesta este originar din satul Isacova, raionul Orhei, este căsătorit şi are doi copii.

Pentru a participa în alegeri, a degrevat din funcţia de şef al Oficiului Teriotirlal Orhei  al Cancelariei de Stat, în care a fost numit la mijlocul anului 2017.

În precedenţii 5 ani (din 2012) a ocupat funcţia de Vasile Costin a  deţinut funcţia de şef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei, unde a ajuns din partea Alianței ”Moldova Noastră”, pe listă căreia la alegerile locale din 2007 a fost ales consilier orășenesc Orhei. La următoarele alegeri, din 2011, Vasile Costin a câștigat un nou mandat de consilier orășenesc, dar deja din partea Partidului Democrat din Moldova, pentru care a făcut şi  donații – în  alegerile parlamentare din 2014 –  50 de mii de lei, alegerile locale din 2015 – 10 mii lei, iar după cum arată o anchetă a CIJ, în 2016 a oferit partidului încă 50 mii lei.  În 2016 la PDM au ajuns alte 50 de mii de lei de la Vasile Costin, potrivit unei anchete a CIJ.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, în anii 2017-2018 Vasile Costin a avut un salariu de la Inspecția Teritorială a Muncii în mărime  de 130 de mii de lei și la Cancelaria de Stat de unde a fost remunerat cu 140 de mii de lei . Încă șapte mii de lei au ajuns în bugetul său de la Î.S. „Centrul de instruire în domeniul relațiilor de muncă”, pentru diverse consultaţii. Soția sa a avut încasări de 54 de mii de lei. Vasile Costin mai notează în declarație că în anul 2014 a luat un împrumut în valoare de un milion de lei, scadent în 2024, cu o dobândă de 12,5%. Vasile Costin  nu raportează niciun teren și nicio locuință, dar arata că deţine un automobil în proprietate, iar altul în posesie şi folosinţă

CANDIDATUL PP “Sor”,   ILAN ȘOR

Pe a doua poziţie în buletinul de vot figurează candidatul Partidului ce îi poartă numele (Partidul Politic Șor – PP ȘOR), Ilan Șor. În plus, Șor este cap de listă a propriului partid, în circumscripţia  naţională. Candidatul  are 27 de ani, originar din Israel – or. Tel-Aviv. În R.Moldova a ajuns la vârsta când avea 2 ani, împreună cu familia sa.Este căsătorit cu interpreta din F.Rusă, Jasmin (Sara Șor), cu care are doi copii. 

Pentru a intra în cursa electorală, Ilan Șor a degrevat din funcţia de primar al municipiului Orhei. În trecut,  Șor a desfăşurat o activitate intensă în afaceri, atrăgându-şi reputaţia de businessman controversat, iar numele sau figurează în cele două rapoarte KROLL privind frauda bancară din R.Moldova, ca actor central al acestui furt. Candidatul are calitatea de  învinuit și inculpat în cel puțin două dosare penale legate de frauda bancară. În unul din dosare, Șor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare, iar dosarul său este la etapa i de apel, la  Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor a devenit primar la mijlocul anului 2015, candidând la funcţie din partea MSPR “Ravnoravie”. Pentru a candida la Primărie, Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, pe primul sau dosar penal. În toamna anului 2016, MSPR “Ravnopravie”, la cârma căreia Ilan Șor se afla de la mijlocul aceluiaşi an, a fost reorganizata în Partidul “Șor”. 

Pe durata activităţii politice, concomitente cu cea  din APL, Ilan Șor s-a remarcat prin atacuri verbale agresive cu incitare la ură și violență îndreptate împotriva liderilor opoziției, dar şi a jurnaliştilor din presa neafiliata.

În campaniile alegerilor locale din 2015 şi ale  celor prezidenţiale din 2016, Șor a fost acuzat de oponenţi şi unii observatori electorali din cauza oferirii cadourilor, organizarea concertelor şi altor evenimente, pentru care a utilizat mijloace financiare enorme, care ar fi fost şi de origine necunoscută.

Potrivit declaraţiei de avere şi venituri, de pe pagină web a CEC, llan Șor are venituri foarte modeste, care provin practic exclusiv din  salariul său de primar. În schimb are împrumuturi bancare de milioane de lei, sumele cărora cresc pe an ce trece. În acelaşi timp, candidatul propriului partid este cunoscut pentru faptul că domiciliază la Chişinău, într-un imobil de lux, se deplasează cu limuzine scumpe, organizează petreceri fastuoase şi este însoţit permanent de bodyguarzi.

Ilan  Şor şi soţia sa au o casă şi în suburbia Moscovei, în localitatea rezidenţială ale elitei din capital Rusiei – Rubliovka.

Locul trei  în buletinele de vot i-a revenit candidatei Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) Svetlana Căpăţână.  Candidata comunista are 50 de ani, este căsătorită şi are 3 copii. Soţul său, Veaceslav Căpăţână este, de asemenea,  candidat PCRM în uninominala, dar în circumscripţia vecină – nr.14 Telenești Potrivit site-ului partidului din care face parte din 2011, Svetlana Căpăţână este de aproape 2 ani prim-secretar al CR Orhei a  PCRM din Orhei. În 2014, a fost pe locul 97 în lista PCRM la parlamentare.

Căpăţână este profesoară de clasele primare şi deţine în prezent funcţia de specialist principal metodist pentru educația timpurie la Direcția Generală Educație Orhei. De mai mulţi ani, familia Căpăţână și-a deschis propria fermă pentru producerea laptelui. La ferma lucrează atât membrii familiei, cât şi câţiva oameni care sunt angajați pentru muncile de sezon

În declarația de avere pentru 2017-2018, pentru ultimii 2 ani, candidata comuniştilor arată  un venit total de peste 102 mii lei. Tot în perioada 2017-2018 a primit o pensie de invaliditate în mărime de  7200 lei şi, respective,  6600 lei. Svetlana Căpăţâna declară o clădire cu suprafața de peste 1000 de m2 , în valoare   de peste 267,6 mii lei.  Oficial, ea nu are în proprietate terenuri, locuință sau mașină. Soțul candidatei a declarat pentru aceeaşi perioadă venituri de  aproape 280 mii lei.

Candidatul PSRM, Mihail Catraniuc

Pe poziţia a patra în buletinul de vot s-a situat Mihail Catraniuc, care a fost desemnat să candideze din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Candidatul socialiştilor are 63 de ani, este căsătorit, are 2 copii. Din 1993 până în 2011  a fost director al Centrului de Telecomunicații Orhei, deține titlul de maestru în telecomunicații, decorat cu medalia meritul civic. În prezent este consultant comercial la S.R.L. „Ideal Shop”.
Mihail Catraniuc este liderul Organizației Teritoriale Orhei a PSRM, după ce, la începutul anului 2012, un grup de 18 membri ai PCRM din Orhei au decis să treacă de la comunişti la socialişti. A candidat la alegerile parlamentare din 2014, fiind pe locul 36 pe lista PSRM. În 2015, a candidat din partea PSRM la fotoliul de primar al oraşului Orhei. A donat pentru Campania prezidenţială a lui Igor Dodon din 2016 aproape 74000, după cum au arătat jurnaliştii de investigaţie. 

În declarația de avere și interese depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul arată că în ultimii doi ani a avut venituri în mărime de 42 de mii de lei. Soția sa a obținut din darea în arendă a unui spațiu 67 de mii de lei, venit la care se adaugă pensia în mărime de 43 de mii. Candidatul deține două apartamente, dobândite în anii 2000 și 2001, iar în anul 2017 a intrat în proprietatea unui spațiu comercial. Familia lui Mihail Catraniuc deține două autoturisme de marcă Volkswagen, care costă 60 de mii de lei, respectiv 80 de mii.

Candidatul BE ACUM, Valeriu Munteanu

Pe locul 5 în buletinul de vot a fost înscris candidatul Blocului Electoral ACUM Platforma DA şi PAS (BE ACUM), Valeriu Munteanu. Acesta are 39 de ani, este căsătorit, are trei copii. Valeriu Munteanu  a părăsit recent Partidul Liberal, din care a făcut parte pe parcursul a mai bine de zece ani. Actualul candidat este fost parlamentar, care s-a aflat în Parlament până de curând. A mai fost deputat în Parlament din 2009 până în 2015, când a fost numit ministru al Mediului, funcție pe care a deținut-o până în mai 2017. Este licenţiat în drept, iar până în 2009, , a fost director de proiect în cadrul mai multor asociaţii obşteşti, dar şi primar în satul de baştină, la Floreni, Anenii-Noi. despre faptul că Munteanu, ajuns în fotoliul de ministru, l-a angajat în funcția de consilier și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Munteanu le-a declarat jurnaliștilor că în această situație nu există conflict de interese, de vreme ce legea  nu conține noțiunile de „naș” și „fin”. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani – 2017-2018, Valeriu Munteanu a declarat un venit total de la Ministerul Mediului și Partidul Liberal de 190,3 mii lei. Alte 19,1 mii lei i-a primit drept îndemnizație la eliberarea din funcția de ministru al mediului. Soția sa a primit o îndemnizație pentru creșterea copilului cu vârsta sub 3 ani în valoare de 26,4 mii lei. Are în proprietate, din 2012,  un teren intravilan cu o suprafață de 0,08 ha, o casă de locuit cu suprafața de peste 220 m2 și valoarea de peste 146,6 mii lei, dar și alte două bunuri imobile cu suprafața totală de peste 74 m2. Valeriu Munteanu este proprietarul unui Volvo XC,  cu valoarea de 150 mii lei, cumpărată în 2015,  și a unei Skoda Octavia cu prețul de 100 mii lei, cumpărată în 2017. Mai declară că este fondator unic la Rebuscons SRL, iar soția sa este fondatoarea Călimara Fashion SRL.
 

Candidatul PL, Dorin Zghibarță

Pe ultimul, al şaselea loc în buletinul de vot “uninominal” a fost înscris Dorin Zghibarță, care a fost desemnat în calitatea de candidat în circumscriptia nr.18 Orhei  de către Partidul Liberal (PL). Acesta  mai candidează la funcţia de parlamentar şi pe lista naţională a liberalilor, sub numărul 14.

Dorn Zghibarță are 51 de ani şi este originar din satul Morozeni. Este de profesie jurist, USM, licențiat în drept, masterat Academia Administrație Publică. Întrea anii 2007-2011, 2011-2015 a fost primar al comunei Morozeni, din partea PL.

În prezent,  este şomer şi se află în litigiu de muncă cu Consiliul raional Orhei, unde din anul 2018  a fost  vicepreşedinte, din partea PL, funcţie pe care a fost obligat să o părăsească în anul trecut, 2018. 

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani a obţinut un venit de peste 158 de mii de lei din funcția de vicepreședinte al raionului Orhei. Deţine o casă de locuit cu suprafaţa de peste 92 de metri pătraţi, dobândita în proprietate în anul 1962. Candidatul mai declară trei terenuri agricole cu o suprafață totală de 1,26 ha și două  terenuri extravilane cu o suprafața totală de 0,62 ha. Este proprietar al unui automobile Peugeot(2006), procurat în anul 2015 cu  34,3 mii lei.



RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

o săptămână ago