Categories: PoliticȘtiri

Păreri împărțite în PD?

Unul dintre fruntașii PD, ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov, care s-a retras acum două săptămâni din Consiliul Politic Național al formațiunii, a făcut o postare pe Facebook în care se detașează de decizia PD de a-l înainta pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier și își exprimă speranța că va fi propus un alt candidat. Europa Liberă reproduce în întregime postarea Ambasadorului:

ANDREI POPOV. IMI PREZINT DEMISIA DIN CONSILIUL POLITIC NATIONAL AL PARTIDULUI DEMOCRAT DIN MOLDOVA. NOT IN MY NAME. NU SI IN NUMELE MEU.

Sper ca cei care au decis in numele intregului PDM sa ridice mizele si sa riste un razboi politic, sa-si revada pozitiile si sa proopuna un alt candidat. Draga Vlad, asta nu tradare. O spun cu respect si reiterand tot ce ti-am spus anterior.

Am facut un comentariu la postarea lui Nicu Popescu:

Nicu Popescu
2 hrs · Paris, France ·
Aproape toti s-au pozitionat cumva. dodon clar. ghimpu clar. maia sandu clar. usatii clar. DA clar. 56 clar. mai putin Iurie Leanca.

Corneliu Manole Tacerea lui Leanca tradeaza de fapt non-combatul in legatura cu Plahotniuc (pe care-l stim cu totii). Arata foarte dubios, mai ales acum.
Like · Reply · 1 · 2 hrs · Edited
..

Andrei Popov: Corneliu, asa e, din pacate. Il stiu atat de bine pe Iurie. E onest, cumsecade, un familist exemplar si diplomat model. Dar nu e politician;(. Si desi de multe ori am afirmat ca sunt convins (si continui sa fiu) ca nici el, nici colegii lui Eugen Carpov, Mihai Mihai Căpățînă, Valeriu Chiveri, Iulian Groza, Victor Lutenco, Ruslan Codreanu, Eugen Sturza, Vladislav Kulminski, Eremei Priseajniuc etc – ce echipa de tehnocrati! – nu sunt „proiectul lui Plahotniuc”, dar greselile politice pe care le-a facut in ultimile 3 luni (de la pasivitatea in timpul linsajului din 15 octtombrie, tacerea in timpul demiterii Guvernului Strelet, implicarea in „negocieri” avand in spate doar 3 deputati, incapacitatea de a ajunge la un acord strategic cu PLDM, nerefutarea categorica a posibilitatii ca poate fi din nou premier si chiar, la un moment dat cochetarea cu aceasta perspectiva (nu fara incurajarea unor parteneri straini), tacerea suspecta in subiectul Sor, ambiguitatea privind posibilitatea ca PPEM sa voteze pentru candidatura dlui Plahotniuc si, iata, intarzierea cu formularea pozitiei la cel mai important subiect de pe agenda politica a zilei) doar au intarit aceasta perceptie eronata (si potential fatala politic) despre el, intentiile sale si independenta PPEM.

In consecinta, dupa relativa ascensiune (mult sub potential) in perioada februarie-octombrie (13% in sondajul IRI), astazi, sunt convins, asupra lui Iurie Leanca si PPEM planeaza nu doar semne de intrebare privind independenta decizionala, viabilitatea obiectivului declarat ca PPEM ar putea deveni principalul partid-alternativa PLDM pe segmentul de dreapta, dar in genere referitor la insasi posibilitatea ca PPEM sa treaca pragul electoral in cazul unor alegeri anticipalte… (si daca trece, o va faceo la limita, cu 7-10 deputati, maximum). Si cand ma gandesc la cati oameni onesti si de buna credinta, saturati de gilcevile politice, mizeria si coruptia din viata si, i specil, din politica – incepand cu propria mea mamica) – in continuare il considera drept exemplu de corectitudine si fair play in politica si ar fost gata sa-l voteze (in cazul mamei mele, asta sper e valabil doar in cazul in care eu nu voi candida). Cu aceasta, ma simt nevoit sa-mi retrag afirmatia ca dupa dupa decapitarea, subminarea politica si faramitarea PLDM, anume PPEM are cele mai bune sanse sa devina principalul partener pe centru-dreapta a PDM in viitoarea posibila guvernare. De fapt, in contextul evolutiilor (inviolutiilor!) din ultimile 24 de ore, apar mari semne de intrebare in ce masura Partidul Democrat va fi in stare sa acumuleze suficiente voturi pentru a constitui principalul pilon al viitoare guvernari (pro-Europene).

La suprafata, la o evaluare contabiliceasca, astazi, Partidul Democrat din Moldova este mai puternic decat oricand. De facto o fractine parlamentara de 35 deputati (daca se doreste si 38, 40, 42, teoretic si 51), peste 300 de primari, sute de consilieri raionali, presedintia in 20 de raioane (nici PCRM nu a ajuns la asa nivel in 2007), ministere si agentii cheie, zeci de mii de membri – marea majoritate oameni de calitate – competenti, echilibrati, rationali, cumsecade, onesti… Vorbesc in cunostinta de cauza. Cunosc sute de membri PDM din toata tara. Sute. Numai in FB am vreo 300 de prieteni pe linia PDM… Multi dintre ei imi scriu, spun ca nu inteleg ce se intampla, de ce Vlad merge naprolom, de ce PD-ul a trebuit sa provoace aceasta criza politica daca nu avea un Plan B realist, de ce nimeni nu-i intreaba ce cred, de ce a trebuit show-ul umilotor de ieri ce aduce a vremuri de trista amintire cu mobilizarea „voluntara” a miilor de suporteri…. de ce se irosesc atatea resurse pentru… pentru a demonstra CE? Si multe multe alte intrebari… Principala intrebare – daca conducerea partidului nu a pierdut legatura cu realitatea? Altminteri, cum poti sa mergi pana in panzele albe, sa risti alegeri anticipate, sa evoci posibilitatea impeachmentului Presedintelui tarii, sa mergi – ca tancul, vorba lui Alexandru Lapusneanu, „daca voi – peste 80% nu ma vreti, eu va vreau!”.. Si sa faci asta tot in numele a zeci de mii de membri, sub drapelele Republicii Moldova si a Partidului Democrat.

Cel mai bun sfat pe care l-as putea da eu acum colegilor si prietenilor din conducerea PDM – Convocati neintarziat o sedinta largita a Consiliului National Politic, inchideti usile si deconectati telefoanele, nu invitati presa si stati acolo cat trebuie – 3-4-8 ore… Sunt convis ca nici asta nu va fi de ajuns penru a auzi toate opiniile colegilor sau pentru a aduce argumente si explicatii pentru declaratiile, deciziile si actiunile luate in numele intregului partid din 28 octombrie incoace…

De ce pana la urma a fost nevoie de demis guvernul Strelet – in care PDM-ul a avut o pozitie de partener oarecum priviligiat si cu care putea sa imparte raspunderea poltica dar si impreuna, solidar, sa promoveze reformele social dureroase impartind si costurile politice la doi? Care a fost Planul B? De ce el nu a mers? Cine va purta raspndere pentru aceasta eroare de calcul cu asemenea consecinte pentru tara si reputatia Partidului? Astazi este joi, 14 ianuarie, deci intram in a 12-a saptamana fara guvern, in timp ce s-a pomis ca vom avea un guvern pro-european pana pe 13 noiembrie…. Si asta in plina iarna, cu probleme crescande in acoperirea gaurilor in buget, finantarea externa cvasi-suspendata, societata polarizata, obosita si demoralizata, imaginea tarii stirbita ca niciodata, increderea oamenilor in politicieni, insitutii, dar, cel mai grav, in propria lor tara – la pamant…. de pe asa pozitii sa mergem „pana la Capat”, pana la victoria cu orice pret?

NOT IN MY NAME! NU IN NUMELE MEU!

In iunie 2009, impreuna cu Marian Lupu, Valeriu Lazar, Igor Corman, Aurel Baiesu, Александр Стояногло, Stella Jantuan, Gheorge Arpentin am devenit membru al echipei PDM, am fost ales membru in Consiliu Politic National si Biroul Executiv, ales (impreuna cu colegii mentionati) in Parlament, devenind parte a unei fractiuni de 15 deputati. Astazi, din acea echipa, in partid a ramas doar dl Presedinte Marian Lupu si subsmnatul. Restul s-au retras. Fiecare din motivele sale. Nu comentez acum ce si de ce. Fiecare a putut sa o faca singur.

Eu acum vreua sa explic de ce, eu, Andrei Popov, asa cum am anuntat intr-un sms conducerea Partidului Democrat pe 31 decembrie 2015 (important – am anuntat inainte de a merge la conferinta de presa) am luat decizia sa-mi prezint demisia din Consiliul Politic National al Partidului.

Doar ca, avind in vedere ce se intampla si aducandu-mi aminte ca am venit in partid cu lozinca „SA OPRIM RAZBOIUL POLITIC”, nu mai consider judicios sa astept pana la convocarea Consililui Politic National pentru ca, asa cum imi doream, intai sa le explic colegilor si prietenilor mei CE m-a adus la aceasta decizie.

Totodata, sa fie clar, eu NU plec volunar din PDM. Ma consider in continuare membru al Partidului Democrat din Moldova, insa nu am timp sa explic de ce.

Doar voi spune ca sunt absolut convins ca PDM-ul mai are o vocatie aparte de partid unificator in tara mea, Republica Moldova. O sa incerc sa revin dupa masa, cu cateva clarificari pentru dnii Marian Lupu si Vlad Plahotniuc, cu fiecare din care am o relatie complexa. Indifirent de ultimile involtiii si sincope in comunicare, pot sa spun ca ei au multe calitati pentru care eu ii respect.

Dar politica are regulile sale. Greselile costa si se platesc. Nothing personal!

Trebuie sa intrerup aici, caci impreuna cu alti 56+12 ambasadori sunt invitat la lansarea presedintiei Germane a OSCE, care va incepe cu o fotografie de familie cu Presedintele in Exercitiu al OSCE, Ministrul Frank-Walter Steinmeier si peste 30 de minute, cu sedinta Speciala a Consiliului Permanent al OSCE.

(O precizare tehnica, am scris acest comentariu in pauza de masa, fiind la sediul OSCE din palatul Hofburg. Dupa 2 intrevederi de dimineata m-am asezat la calculator sa redactez discursul de salut la prezentarea prioritatilor presedintiei germane a OSCE dar vazind cum regreseaza situatia de acasa m-am gandit ca acum e important sa-mi fac publica aceasta pozitie).

Like · Reply · 2 · Just now · Edited

25 de aprecieri · 1 comentariu · 3 distribuiri
Comentează
RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago