Categories: SocialȘtiri

Pacienţii cu bilet de trimitere la Centrul Diagnostic sunt sfătuiţi să meargă în instanţă

Cetăţenii asiguraţi medical, dar care nu pot beneficia de investigaţii la Centrul Republican de Diagnostic în baza biletului de trimitere, pot acţiona în judecată Compania Naţională de Asigurări în Medicină, dar şi instituţia medicală. Portalul informaţional specializat Sănătate Info scrie că legislaţia le permite celor asiguraţi să iniţieze un proces, iar juriştii menţionează că oamenii pot cere despăgubiri pentru daune morale sau materiale, transmite IPN.

Recent, Centrul Republican de Diagnostic a anunţat că persoanele care au nevoie de investigaţii, dar care nu au programare, până la sfârşitul anului nu vor mai putea beneficia de investigaţii în baza poliţei. Într-un anunţ emis oficial, responsabilii din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală anunţau că au epuizat serviciile contractate de către CNAM şi, în consecinţă, nu mai pot efectua investigaţii decât cu plată. CNAM a anunţat că va merge să investigheze situaţia şi a pomenit de un management defectuos.

În materialul citat, juriştii spun că moldovenii care s-au pomenit în astfel de situaţii pot cere despăgubiri în instanţă, întrucât legea este de partea lor. Olesea Perean, avocat pentru drepturile omului, spune că în cadrul procesului de judecată reclamantul va trebui să demonstreze existenţa şi mărimea prejudiciului, iată de ce este foarte importantă obţinerea refuzului în scris, motivat din partea instituţiei medicale.

„Pacientul care şi-a procurat poliţă a încheiat un fel de acord, să-i zicem, între autoritate, care are anumite obligaţii faţă de persoana asigurată. Omul nu are nicio vină că nu există bani sau că există management defectuos. Pacientul asigurat are dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite în baza poliţei, iar asigurătorul este obligat să-i asigure aceste servicii. În acest caz, pacienţii pot fără nicio reţinere să acţioneze în judecată cele două instituţii”, spune şi Tatiana Puiu, avocat.

Centrul Republican de Diagnostic a anunţat pe 1 august că nu mai poate programa pacienţi cu poliţă pentru investigaţii şi că aceştia ar trebui să le plătească. La rândul lor, responsabilii din cadrul CNAM, spun că au încheiat un contract şi încă un acord adiţional cu instituţia în valoare de 51 de milioane de lei, iar problema ar fi managementul defectuos.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

4 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

5 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago