Select your Top Menu from wp menus

Orice preşedinte de ţară trebuie să-şi fixeze anticorupţia drept o prioritate naţională, opinie

Orice preşedinte de ţară şi orice organism care conduce un stat democratic trebuie să îşi fixeze din anticorupţie o prioritate naţională. Adică, oamenii trebuie să înţeleagă că, atunci când există corupţie, de fapt, e o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale. Statul însuşi este în pericol. Declaraţia a fost făcută de judecătorul şi expertul în aticorupţie de la Bucureşti, Cristi Danileţ, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Potrivit lui, aceasta pentru că prin corupţie se cumpără oameni, se cumpără funcţii, se cumpără afaceri, prin urmare anticorupţia trebuie să devină o ţintă, o emblemă, un scop al tuturor celor în funcţie, transmite IPN.

În opinia expertului, şi România, şi Republica Moldova au aceeaşi problemă – sunt state captive. „Când oamenii îşi ocupă funcţiile prin alte criterii decât cele meritocratice, atunci ei vor abuza de funcţii şi, în cele din urmă, vor fura din banii poporului. Preşedintele statului trebuie să conlucreze cu toate instituţiile statului, începând însă cu justiţia, care trebuie consolidată să fie independentă, ca să poată curăţa societatea”, a spus Cristi Danileţ.

Judecătorul susţine că atât timp cât justiţia este sub control politic înseamnă că nu îndeplineşte unul din criteriile de bază, şi anume, nu este independentă. Potrivit lui, condiţia aceasta de independenţă este esenţială pentru o democraţie. „Şeful statului trebuie să solicite Parlamentului, respectiv, guvernului să elimine orice formă de control asupra justiţiei. Orice formă de control. Politicienii, atât timp cât vor controla justiţia, nu vom avea o justiţie independentă, deci, nu va fi una eficientă. Preşedintele statului trebuie să ceară modificări legislative care se impun, ca justiţia să fie independentă”, a afirmat expertul.

Viitorul preşedinte al Republicii Moldova, în opinia judecătorului, trebuie să fie un bun patriot, să aibă conştiinţa că, odată ales acolo, trebuie să satisfacă interesul public, nu interesul grupurilor, nu interesul politicienilor care l-au susţinut şi l-au adus în această funcţie. Preşedintele trebuie să fie complet transparent şi atunci când ia măsuri – pentru că în Republica Moldova preşedintele statului poate lua măsuri inclusiv cu privire la cariera magistraţilor încă – măsurile trebuie să fie date în completă transparenţă, tocmai pentru a elimina orice suspiciuni că el intervine în cariera magistraţilor.